L'hospital de Berlín confirma que el líder opositor rus va ser enverinat
Els metges diuen que el seu estat és "seriós" però que la seva vida no corre perill
BarcelonaL'hospital La Charité de Berlín, on està ingressat Aleksei Navalni des de dissabte, ha informat aquest dilluns a través d'un comunicat que tot apunta que el líder opositor rus va ser enverinat. "Les proves clíniques indiquen una intoxicació amb una substància que pertany al grup d'inhibidors de colinesterasa", diu el comunicat, que també afegeix que l'estat de salut del polític és "seriós però la seva vida no corre perill". Els inhibidors de colinesterasa es fan servir per a teràpies contra l'Alzheimer, però també poden provocar una tensió muscular permanent.
L’hospital també aclareix que encara no ha pogut identificar “la substància exacta” que ha intoxicat Navalni, però ha pogut comprovar els efectes d’un verí al seu organisme a través de proves fetes a diversos laboratoris independents. Els metges estan tractant Navalni amb un antídot, l’atropina, que també és una substància verinosa i s’ha d’aplicar amb molta cura i en la dosi exacta per evitar resultats fatals. De fet, el comunicat mèdic alerta que, malgrat l’ús d’aquest possible antídot, el verí amb què Navalni va ser intoxicat podria deixar seqüeles en el seu sistema nerviós. El polític continua en coma a la unitat de cures intensives de l'hospital.
Navalni es va trobar malament de sobte quan viatjava en avió des de la ciutat siberiana d'Omsk a Moscou. El seu estat era tan greu que l'avió va haver de fer un aterratge d'emergència perquè el líder opositor fos traslladat a un hospital urgentment. Abans d'embarcar a l'avió, Navalni va prendre un te a la cafeteria. La seva portaveu, que viatjava amb ell, considera que va ser llavors quan el polític va ser enverinat.
El líder opositor rus va ser ingressat aleshores a l'hospital d’Omsk, però allà els metges no van confirmar l'enverinament i fins i tot van assegurar que les primeres anàlisis d'orina i de sang realitzades a Navalni descartaven l'existència d'algun verí en el seu organisme. També llavors les autoritats russes van suggerir que potser el polític s'havia intoxicat ell mateix de forma fortuïta.
La família de Navalni va exigir des del primer moment que el polític fos traslladat a l'estranger per al seu tractament. Així mateix tant la cancellera alemanya, Angela Merkel, com el president francès, Emmanuel Macron, van expressar la seva preocupació per l'estat de salut del líder opositor rus. Finalment dissabte Navalni va aterrar a Berlín en un avió medicalitzat de l'ONG Cinema per la Pau.
A l'avió el polític va ser traslladat en una cabina totalment aïllada –de la mateixa manera que es traslladen els pacients de coronavirus– per temor que la possible substància amb què va ser enverinat pugui afectar també les persones que tinguin contacte amb ell. De fet, el 2018 l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Iúlia van ser enverinats a la localitat anglesa de Salisbury amb Novitxok, un agent neurotòxic mortal per als humans si es toca sense un vestit de protecció.
El govern alemany demana responsabilitats
Abans que l'hospital on Navalni està ingressat fes públic el comunicat sobre la seva possible intoxicació, un portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, ja havia declarat aquest dilluns que l'executiu de Merkel considera "molt probable" que el líder opositor rus fos enverinat i que, per això, ha incrementat la seguretat a l'hospital La Charité, on és el polític. Seibert també ha recordat que hi ha altres exemples de dissidents russos que han estat enverinats en el passat i que, en conseqüència, és lògic treballar amb aquesta hipòtesi.
Un cop l'hospital ha fet públic el comunicat, el govern alemany ha anat més enllà. La cancellera Merkel i el ministre d'Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, han fet públic un comunicat conjunt que diu: "Donat el destacat paper que té el senyor Navalni en l'oposició russa, les autoritats d'aquest país fan una crida perquè s'aclareixi l'ocorregut fins a l'últim detall i amb total transparència". Així mateix, destaquen que els responsables han de ser localitzats i han de retre comptes.
Navalni va estar la setmana passada a Sibèria fent campanya i denunciant la corrupció de l'administració de Vladímir Putin i el seu entorn. Segons els seus seguidors, el líder opositor rus va ser seguit i vigilat pels serveis secrets russos durant tots els dies que va durar el viatge. Un portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha evitat pronunciar-se aquest dilluns sobre això.
Altres atacs contra Navalni
L’any passat Navalni ja va haver de ser hospitalitzat mentre era a la presó a causa d'“una reacció al·lèrgica severa” i el seu metge ja va suggerir aleshores que potser havia estat enverinat. Aleshores el líder opositor rus estava entre reixes perquè havia estat condemnat a 30 dies de detenció per haver liderat una manifestació de protesta per la decisió de les autoritats electorals de desqualificar diversos candidats opositors als comicis de l’Ajuntament de Moscou.
Així mateix, el 2017 un home que va simular que volia encaixar la mà de Navalni el va ruixar amb un líquid verd que li va deixar la meitat de la cara totalment tacada. L’estrany líquid li va causar cremades en un ull, en el qual va perdre el 80% de la visió. En aquella ocasió també va haver de ser hospitalitzat i intervingut quirúrgicament.