Hongria humilia els refugiats
Viktor Orbán anuncia que des de dimarts es detindrà els que creuin il·legalment la frontera
Röszke (Hongria)“Jo sóc peixmerga, així que no em facis cap foto. Temo per mi i per la meva família, alguns són a l’Iraq, d’altres a Síria”, ens diu el Bahzat, membre de les milícies kurdes de l’Iraq. Acaba de creuar la frontera, amb la seva família, a Röszke, per la via de tren que separa el costat serbi del costat hongarès de la frontera. El filat, que serà reforçat els pròxims mesos, deixa ara un forat per on passa la via de tren.
Per la via intenten passar-hi més de mil persones diàriament. La majoria avancen fins a arribar a la carretera, on són interceptats per la policia, que els porta als centres de refugiats per ser registrats. Ningú sap exactament què passarà un cop acabi el registre, ja que l’actuació de la policia hongaresa canvia d’un dia per l’altre. “Molts temen quedar tancats als camps de refugiats després del registre, sense llibertat de moviment”, comenta Balazs Szalai, voluntari de l’ONG Migzsol, que ajuda els refugiats a la frontera.
Ahir el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va fer saltar totes les alarmes quan va anunciar que, a partir de dimarts, la policia detindrà tots els que creuin la frontera il·legalment, segons una nova legislació acabada d’adoptar pel Parlament d’Hongria i que preveu penes de fins a cinc anys de presó per aquests casos.
Per fugir de la policia, els més joves o els que van sense nens petits opten per creuar els conreus que separen el filat de la frontera i l’autopista. Molts s’amaguen entre els arbustos pròxims: “De vegades caminen hores per l’autopista. L’altre dia vam estar sis hores caminant amb un grup, però molts finalment desisteixen. Estan cansats”, explica Szalai. Els voluntaris intenten portar-los en cotxe, per no ser vistos pels policies. “Hem trigat més de dues hores caminant, però un cotxe ens ha portat a la parada de Szeged”, ens confirma el Bahzat hores més tard amb un WhatsApp.
Augmenta la tensió
Durant la setmana la situació s’ha tensat molt, sobretot des que Budapest va avançar que els refugiats haurien d’iniciar els tràmits de sol·licitud d’asil en aquest país. La majoria volen arribar a Alemanya, Suècia o Holanda i no volen quedar atrapats a Hongria, que consideren només un país de trànsit.
Els que acaben en un camp de refugiats saben que poden quedar bloquejats allà més de vuit mesos, el que es triga a tramitar els papers. A la pràctica, com que molts camps tenen un règim obert, la gent pot sortir i no tornar: “Simplement surts del camp un dia i no tornes; adéu”, comenta Szalai. Aquests camps estan en molt males condicions i hi regna el caos organitzatiu, com es va veure ahir en un vídeo amateur en què uns policies llançaven entrepans a una multitud de refugiats.
Al centre de Röszke la policia anota els seus noms i després els trasllada als camps. Fa una setmana els portava directament a l’estació de trens de Szeged, on la gent agafava el tren a Budapest. Però ara aquesta llibertat de moviments s’ha restringit.
A la parada de trens de Szeged, on es distribueix menjar, mantes i roba als refugiats que són a la frontera, hi ha voluntaris arribats de Bratislava i Alemanya. Al punt fronterer no existeix cap infraestructura, només camps de conreu i policies. Els voluntaris improvisen carpes per facilitar el menjar, l’aigua i l’assistència mèdica. La indiferència de les autoritats davant la situació dels refugiats ha mobilitzat molts ciutadans hongaresos: “Tot s’ha fet sense cap tipus de coordinació, tot és molt caòtic, però la gent ha reaccionat. Hi ha més de mil voluntaris, la gent va a la frontera, munta tendes i reparteix menjar”, compta Szalai.
Missatges xenòfobs
Ell mateix ha sigut detingut perquè va esborrar unes pancartes amb missatges xenòfobs distribuïdes pel govern de Viktor Orbán, a la ciutat de Szaged. “El govern fa obertament propaganda contra els refugiats: vénen a ocupar els nostres llocs de treball, no són cristians, etc. ¿I què pensa la gent d’aquesta propaganda? Crec que alguns hi estan d’acord, altres desconeixen el que passa i moltíssims hi estan en contra, esclar”.
La reportera demana perdó per les agressions
La reportera hongaresa que va fer la traveta i va clavar cops de peu a diversos refugiats que fugien d’un control policial a la frontera amb Sèrbia ha demanat disculpes pel seu comportament i ha assegurat que va actuar així a causa d’un atac de pànic. “Lamento sincerament el que ha passat [...], pràcticament estic en estat de xoc pel que vaig fer i pel que estan fent amb mi”, va dir la reportera Petra László en una carta a la premsa local.