Hong Kong sacrifica 2.000 hàmsters perquè tem que puguin transmetre el covid a persones
Investiguen si la treballadora d'una botiga d'animals es va contagiar a través d'un rosegador importat dels Països Baixos
BarcelonaLes autoritats de Hong Kong sacrificaran uns 2.000 hàmsters perquè temen que els rosegadors puguin transmetre el covid als humans. Han pres aquesta decisió després que la dependenta d'una botiga de mascotes es contagiés i es detectés que a l'establiment hi havia onze hàmsters positius de la variant delta. Una font citada pel diari South China Morning Post ha apuntat que les proves fetes fins ara, especialment mitjançant seqüenciació genòmica, "suggereixen" que els hàmsters van ser el vector de transmissió, ja que tant en el cas de la treballadora com dels rosegadors s'ha detectat el mateix genoma del virus. Tots els hàmsters provenien dels Països Baixos, segons el mateix mitjà. També s'han fet proves a conills i xinxilles, però de moment només els hàmsters han donat positiu.
El govern hongkonguès ha ordenat a les botigues d'animals i als propietaris de hàmsters que hagin comprat els rosegadors després del 22 de desembre que els entreguin, i també ha suspès la importació d'animals petits fins a nova ordre. Així mateix, diverses botigues d'animals de l'excolònia britànica han estat clausurades i desinfectades. La secretària de Salut de Hong Kong, Sophia Chan, ha argumentat que el govern actua per precaució, malgrat que no hi ha proves que animals domèstics puguin infectar humans. I el director del departament d'Agricultura, Pesca i Conservació, Leung Siu-fai, ha argumentat que s'ha decidit sacrificar els hàmsters perquè era impossible posar-los en quarantena i comprovar-ne l'estat cas per cas. També ha informat que uns 150 clients de la botiga afectada estan aïllats. De fet, l'establiment pertany a una cadena que té més de deu botigues a tot Hong Kong, i això ha generat preocupació. Leung ha demanat també als propietaris de mascotes que mantinguin els animals nets, que no els facin petons ni els abandonin al carrer, i que els portin al veterinari si detecten alguna anomalia en la seva salut.
No és la primera vegada que es detecten animals infectats amb el SARS-CoV-2. De fet, el govern danès va acabar ara fa un any amb un sector sencer quan va ordenar el sacrifici de tots els visons del país, prop de 17 milions d'animals, després d'haver detectat una mutació del coronavirus que es temia que pogués posar en risc l'efectivitat de les vacunes.
Hong Kong, que replica l'estratègia de tolerància zero contra el covid que defensa la Xina, té ara mateix 238 casos actius, i des de l'inici de la pandèmia acumula 13.048 contagis i 213 morts, segons les dades oficials.