Internacional25/11/2019

Hong Kong vota contra la Xina

Els pro democràcia s'imposen en 17 dels 18 districtes en unes eleccions locals viscudes com un plebiscit

Dolors Rodríguez
i Dolors Rodríguez

Hong KongHong Kong vota per trencar amb l’establishment i envia un missatge clar a la Xina en les eleccions locals d'aquest diumenge, que eren vistes com un plebiscit al poder de Pequín. Els partits pro democràcia s'han imposat en 17 dels 18 districtes i obtenen 344 del 452 consellers en joc (76,1%), enfront dels 58 dels favorables a l’executiu pro xinès (12,8%), segons el South China Morning Post.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fins ara apolítica Hong Kong, que només vivia per als negocis, s’ha despertat i ha acudit en massa a uns comicis que fins ara passaven desapercebuts. Hi va haver rècord de participació: el 71,2% dels ciutadans van votar enfront del 46% dels que ho van fer en els anteriors.

Cargando
No hay anuncios

Els gairebé sis mesos de disturbis han polaritzat la societat entre els partidaris de reformes democràtiques i els afins al govern local. Les urnes, encara que siguin per triar els delegats locals, van parlar de canvi, de demanar més democràcia i sobirania a la Xina. Alguns dels consellers pro xinesos més prominents haurien perdut l’escó, segons el citat rotatiu.

Cargando
No hay anuncios

El dia assolellat, les llargues cues a les portes dels col·legis electorals i l'ambient relaxat d'un diumenge podrien fer pensar que érem en una jornada electoral en un país qualsevol, però no era així. Hong Kong, que no és un país i no té democràcia plena, feia història participant massivament en l'única convocatòria electoral en què es vota per sufragi universal. I pot ser que aquest descobriment democràtic no sigui una bona notícia per a la Xina.

Davant els rumors que es tancarien els col·legis electorals si hi havia alguna manifestació, la gent va matinar. Abans de l'obertura, a les 7.30 h del matí ja hi havia llargues cues en molts col·legis. L'afluència es va mantenir durant tota la jornada i va ser massiva, del 71,2%. A les últimes eleccions només van votar el 47%.

Cargando
No hay anuncios

Jason Leung és un dels que es van aixecar d'hora per anar al col·legi electoral. No té objeccions a explicar que ha votat per un candidat progovernamental. Creu que és el millor per a Hong Kong i que els disturbis s’han d’acabar. Simpatitza amb algunes de les reivindicacions dels pro democràcia, però rebutja els mètodes. Sosté que no és intel·ligent enfrontar-se a la Xina i que hauria sigut millor intentar negociar concessions. Té més de 40 anys i és funcionari del govern. Pensa que és possible rebaixar la tensió amb la Xina i que les ciutats veïnes de Zhuhai o Shenzhen, desenvolupades a imatge de Hong Kong, comencen a ser atractives per viure-hi. Però també admet que té antics companys d'estudis que davant la situació han optat per marxar a Europa a través de Portugal, on igual que a Espanya poden tenir residència si inverteixen en propietats immobiliàries. Deixa la xerrada, perquè, com cada diumenge, dinarà amb els seus pares a l'altre extrem de l'illa. No sap si aniran a votar, en altres ocasions no ho han fet.

Gran afluència

Al centre metodista del barri de Wanchai, la cua ha sigut quilomètrica durant gran part del dia. La gent es mostra poc inclinada a parlar. Dues dones de mitjana edat afirmen que voten per defensar els valors de Hong Kong i critiquen la violència policial, mentre que un home explica breument què vota perquè la ciutat torni a ser segura. Dos joves protegits amb grans ulleres de sol i gorres no volen confirmar si han participat en les protesta, però diuen que hi estan d'acord, que la generació jove ha de canviar la societat.

Cargando
No hay anuncios

A Joshua Wong, un dels líders de la Revolució dels Paraigües, no se li ha permès presentar-se com a candidat. Però ha votat a primera hora del matí envoltat de mitjans de comunicació. Ha destacat la importància de la cita i ha subratllat que "aquesta elecció exposarà l'opinió de la gent sobre Carrie Lam, sobre el govern autònom de Hong Kong i sobre Xi Jinping”. Carrie Lam, cap de l'executiu local, també ha votat davant les càmeres al seu col·legi electoral de l'elitista barri de Mid-Levels.

Cargando
No hay anuncios

L'elecció dels delegats del consell de districte no havia tingut mai gaire interès perquè s'ocupen de temes molt locals com el nivell de soroll a la ciutat, la gestió de l'espai públic o l’enllumenat. Anys enrere fins i tot va haver-hi eleccions en què s'incentivava el vot oferint vals de compra en botigues de moda presentant el certificat de la mesa electoral.

Campanya fins a l'últim moment

En aquest cas no hi ha hagut jornada de reflexió. Els grups de suport i els mateixos candidats han continuat als carrers amb les seves pancartes, repartint tríptics i intentant atreure votants indecisos fins a l'últim moment. Des d'una cantonada, els seguidors de la llista pro democràcia defensaven que cal canviar les coses. A la vorera de davant, entusiastes del candidat progovernamental Muk Ca Chun reclamaven la fi de la violència. Muk es presenta pel DAB, el partit que té més representació al Parlament i que es defineix com a conservador i pro xinès.

Cargando
No hay anuncios

El bàndol vencedor controlarà els 117 compromissaris que tenen els districtes en el panell de 1.200 membres que selecciona el cap de l'executiu entre els tres candidats que ha d'aprovar Pequín.