ÀSIA

Hong Kong prohibeix portar màscares a les manifestacions

La mesura, basada en una llei de l’època colonial, pot inflamar les protestes

Un home porta una màscara en una protesta a Hong Kong.
K. Bradsher / D. Victor / T. May
04/10/2019
2 min

Hong KongEl govern de Hong Kong intenta sufocar unes protestes que cada cop són més violentes. Divendres va invocar els poders d’emergència per prohibir l’ús de màscares als manifestants. L’executiu de Carrie Lam, molt qüestionat, s’ha tret de la màniga una llei en desús, una decisió que pot inflamar les tensions i erosionar encara més la imatge d’una ciutat que depèn del turisme i dels negocis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A principis d’aquesta setmana, desenes de milers de manifestants van ocupar diversos punts de la ciutat coincidint amb el 70è aniversari de la proclamació de la República Popular xinesa. Les protestes van degenerar ràpidament en enfrontaments violents, i un policia va disparar amb foc real un jove de 18 anys al pit. La prohibició de les màscares és un cop més per als que són al carrer defensant les llibertats civils de què gaudeix Hong Kong, una regió semiautònoma de Pequín.

Ahir al vespre milers de persones, moltes amb màscares, es van manifestar al districte comercial i altres zones del centre de la ciutat, cantant consignes antigovernamentals i cridant “tapar-se la cara no és delicte” abans que el rellotge marqués les 00:01 hores, quan entrava en vigor la prohibició.

Impacte econòmic

L’escalada de violència està afectant l’economia local, ja que les protestes han dissuadit els turistes, els compradors i els viatgers de negocis. Al caure la nit alguns manifestants van cremar estacions de metro i van trencar aparadors.

Lam va insistir en una roda de premsa que no estava declarant l’estat d’emergència, sinó que actuava en virtut d’una disposició de la llei de l’època colonial del territori que permet al govern prendre decisions excepcionals en resposta a “una situació de perill greu”.

“Ens preocupa especialment que molts estudiants participin” en protestes, “posant en perill la seva seguretat i fins i tot el seu futur”, va dir. “Com a govern responsable tenim el deure d’utilitzar tots els mitjans disponibles per aturar la violència creixent i restablir la calma a la societat.”

Portar una màscara en una manifestació podrà ser castigat amb fins a un any de presó i una multa. Però fer complir la prohibició podria resultar difícil, perquè la majoria de manifestants solen portar màscara, tant per motius de protecció com de seguretat. Alguns -com els periodistes i el personal sanitari- en porten per protegir-se dels gasos lacrimògens, i d’altres per amagar el rostre dels sistemes de vigilància. Són pocs els que participen en les protestes a cara descoberta, i també es veuen moltes màscares en les protestes pacífiques.

Però les màscares i l’anonimat que proporcionen també han donat cobertura a manifestants més violents, que han pegat a policies i han comès actes de vandalisme. Igualment, els policies de paisà també han utilitzat màscares per disfressar-se de manifestants i practicar detencions.

“Aquesta prohibició és ridícula”, deia Wilson Lee, un assistent d’advocat de 29 anys. “Simplement mostra la incompetència del govern i la seva negativa a escoltar qualsevol de les nostres preocupacions. Només estan empitjorant les coses”, advertia.

Copyright The New York Times

stats