Hong Kong ajorna el debat per l'extradició davant de les massives protestes

Desenes de milers de persones bloquegen els accessos al Parlament de la ciutat

Hong Kong ajorna el debat per l'extradició davant de les massives protestes
Dolors Rodríguez
12/06/2019
3 min

PequínDesenes de milers de manifestants han bloquejat els accessos a la seu del Parlament de Hong Kong i han obligat d'aquesta manera a posposar el debat previst per a aquest matí sobre la controvertida llei d'extradició a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mobilització ciutadana s'ha apuntat, de moment, una petita victòria davant de la voluntat del govern de Hong Kong d'aprovar la llei que permetrà l'extradició a la Xina de presumptes delinqüents per ser jutjats sota les seves lleis. La reunió del Parlament s'ha posposat sense anunciar una data alternativa i els organitzadors de la protesta asseguren que no abandonaran els carrers fins que es retiri el projecte de llei.

La crida a la vaga general i l'abundant afluència de manifestants que han bloquejat els accessos han col·lapsat el centre administratiu de la ciutat. Les imatges recorden la Revolució dels Paraigües del 2014, el moviment que va ocupar el centre financer durant més de dos mesos.

Però hi ha diferències importants: en aquella ocasió era un moviment impulsat per estudiants que exigien eleccions democràtiques, ara és un moviment molt més unitari i transversal. El rebuig a la llei suma l'oposició parlamentària laborista, al costat dels moviments prodemocràcia, però també una àmplia representació de la societat civil i del món dels negocis. Col·lectius d'advocats i jutges han mostrat la seva preocupació per una llei que pot retallar els drets a Hong Kong. Diverses cambres de comerç i associacions empresarials també han mostrat la seva preocupació per un futur legal incert a l'excolònia que llastrarà les inversions.

I prova d'això és que avui grans empreses, com l'aerolínia Cathay Pacific o el banc HSBC, han fet ajustos per permetre als seus treballadors participar en les protestes.

També hi ha un altre canvi respecte al 2014, que es podria explicar com una pèrdua d'innocència. La policia no ha dubtat a actuar des del primer moment de manera contundent contra els manifestants utilitzant canons d'aigua, gas pebre i més material antidisturbis, mentre que per part dels manifestants també s'han detectat grups més radicals que han provocat enfrontaments violents. La policia ha alertat que alguns grups apilaven maons durant el matí.

Hong Kong ajorna el debat per l'extradició davant de les massives protestes

La policia ha informat que s'investiguen amenaces de mort, rebudes via telefònica a la seu del govern, contra Carrie Lam, la seva família i membres del departament de Justícia. La ferma posició a favor de la llei de la cap de l'executiu, Carrie Lam, assegurant que s'aprovarà sense buscar alternatives ha estimulat la protesta. La històrica manifestació de diumenge, que va fer sortir més d'un milió de persones al carrer, segons els organitzadors, no ha fet dubtar Carrie Lam, que té majoria suficient a la cambra per tirar endavant el text.

Carrie Lam defensa que el projecte de llei té un buit legal i evitarà que Hong Kong es converteixi en un refugi de delinqüents. La nova llei permetrà que la cap del govern i els tribunals de Hong Kong tramitin sol·licituds d'extradició de jurisdiccions sense acords bilaterals previs –en particular, de la Xina i Taiwan– sense supervisió legislativa. És a dir, que la Xina podrà jutjar sota les seves lleis nadius i residents a Hong Kong.

Hong Kong ajorna el debat per l'extradició davant de les massives protestes

Lam ha promès excepcions per evitar l'extradició per delictes ideològics o religiosos, però no ha convençut els crítics que denuncien la falta de garanties del sistema judicial xinès. El món empresarial també tem que es deteriori la reputació de Hong Kong. Denuncien que la llei serà un torpede en la línia de flotació de l'actual sistema de separació de poders i transparència del qual presumeix l’excolònia davant de la realitat xinesa. En el futur qualsevol empresari que “molesti” a la Xina podria ser extradit per qualsevol presumpte delicte i jutjat sense garanties en el continent.

La cap de l'executiu ha insistit que no hi ha cap ingerència del govern xinès i que la llei és una iniciativa necessària que ajudarà a complir amb els protocols internacionals en matèria de delictes transfronterers i transnacionals.

No obstant això, Pequín no ha dubtat a interferir-hi mostrant el seu suport ferm a la llei. De manera paral·lela, a través del portaveu d'Exteriors i dels seus mitjans de premsa, ha recorregut a “teories de conspiració” i denuncia ingerències estrangeres a Hong Kong per crear el caos i afeblir la Xina.

stats