Hollande es declara en guerra i reclama implicació internacional
França canviarà la Constitució per estendre l’estat d’emergència i anuncia més bombardejos
ParísAmb autoritat i màxima contundència. El president francès, François Hollande, va prendre ahir el timó del que va exigir que sigui una “reacció global”. Per demostrar la seva determinació a lluitar en una “guerra”, tal com ell mateix ho va qualificar, el president francès va anunciar ahir al Palau de Versalles un paquet de mesures excepcionals que comencen per la mateixa Constitució.
Hollande vol que la carta magna de la “pàtria dels drets de l’home”, com es va referir a França, permeti reforçar encara més el control policial per lluitar contra el terrorisme, amb una modificació directa de la legislació de l’estat d’emergència. Aquest canvi, que necessita l’aprovació de tres cinquenes parts del Parlament francès, implicaria donar més poder a les forces de seguretat per perseguir i vigilar sospitosos, però també atorgar més competències al govern en situacions d’excepció com la que França viu ja des de fa tres dies. Així doncs, a la pràctica, govern i militars tindrien més poder i més autoritat per aplicar les mesures que consideressin necessàries per garantir la seguretat del país i avançar en la investigació. S’extremarien encara més les mesures que ja s’estan aplicant, que a finals de la jornada d’ahir ja havien suposat 168 escorcolls i fins a 23 detencions.
Fins ara, l’estat d’emergència ja permetia escorcolls a qualsevol hora i sense autorització però només pot durar 12 dies, d’acord amb la llei tal com està redactada. Hollande també vol allargar l’estat d’excepció tres mesos i per això haurà d’aprovar una llei que es presentarà en projecte demà.
Implicació global i més atacs
Però el paquet de mesures no només afecta el país gal. El discurs d’Hollande va ser una crida explícita i determinada a la implicació de la resta de països del món, no només d’Europa. “La necessitat de destruir l’Estat Islàmic és un objectiu que apel·la a tota la comunitat internacional. No és només un atac a França”, va afirmar ahir Hollande. En aquest sentit, el president francès va llançar tres missatges clars. El primer és que la comunitat internacional s’ha d’unir en una sola coalició i, per tant, ha d’unir sota la mateixa lluita dos països que no ho han fet fins ara, els Estats Units i Rússia. En segon lloc, el compromís ha de començar per la Unió Europea. Hollande va demanar que apliqui el tractat pel qual tots els països de la Unió assisteixen un membre quan és “atacat”. Finalment, el president francès també va reclamar una reunió del Consell de Seguretat de l’ONU per llançar un missatge contundent i unitari de la comunitat internacional contra el terrorisme jihadista.
“El terrorisme no destruirà la República Francesa, ja que és la República Francesa qui el destruirà”. I per fer-ho, França intensificarà els bombardejos contra l’Estat Islàmic (EI) després que diumenge, segons va detallar ahir Hollande, l’exèrcit francès ja destruís un centre de comandament i un d’entrenament a Raqqa. “El portaavions Charles de Gaulle serà dijous al Mediterrani oriental i triplicarem la capacitat d’acció. No donarem cap respir ni cap treva”, va afegir.
Sang freda
Un altre dels aspectes que més es notaran en el dia a dia dels francesos quan les mesures que el president gal comencin a aplicar-se és l’augment del cos de les forces d’ordre. En dos anys, Hollande té previst incorporar 5.000 gendarmes i policies addicionals i 3.500 funcionaris entre el departament de Justícia i els serveis de Duanes. Tot al contrari del que França tenia previst fins ara, que era reduir el nombre d’efectius militars. Finalment, una altra mesura que destaca és la d’eliminar obstacles al procés per retirar la nacionalitat a sospitosos de terrorisme que tinguin la doble nacionalitat.
“Les imatges dels morts, el seu record, alimenten la meva determinació amb força, la meva determinació a combatre el terrorisme”, deia ahir Hollande sabent que tot el món estava pendent del seu discurs i mostrant-se disposat a liderar el bàndol de les potències occidentals contra el que va anomenar “bàrbars”. El seu missatge va ser clar: “Mai destruiran l’ànima francesa. Ho demostrarem amb tota la sang freda”.
Error en l’anunci d’una mort: “El meu pare estava flipant”
El fill de Jorge Alonso de Celada, un dels dos espanyols que diumenge es van donar per morts, va explicar ahir la sorpresa i el nerviosisme de la família davant la incertesa generada per la seva suposada mort. L’home estava passant uns dies a la capital francesa i com que no donava senyals de vida la família es va posar en contacte amb el consolat, que va confirmar el seu decés. La sorpresa, però, va ser que la mort es va comunicar quan el mateix Jorge ja havia escrit a casa seva per dir-los que estava bé. “El meu pare estava flipant”, afirma el Guillermo, que va entendre que la confusió es devia a un error humà. El d’Alonso de Celeda no va ser l’únic. El jove Alberto Pardo Touceda va confirmar que estava sa i estalvi amb un missatge al seu compte de Facebook, que els seus amics havien omplert de mostres de dolor i condol en anunciar-se que el seu nom figurava entre la llista de víctimes mortals.