Hollande insinua que Macron no és de fiar
L’expresident publica el seu primer llibre, on critica l’estil “monàrquic” del seu successor
ParísFrançois Hollande ha tornat a l’esfera mediàtica per donar lliçons, principalment, a Emmanuel Macron. Ahir va sortir a la venda el primer llibre de l’expresident francès, Les lliçons del poder (Stock), quan es compleix gairebé un any de la fi del seu mandat i l’ascensió de Macron. Primera lliçó, primer retret: “Quan es passa per la negociació, la concertació, s’arriba a un resultat. Quan es passa a la força, es pot guanyar. Però es perd credibilitat, legitimitat”.
De fet, si alguna cosa posa en relleu aquest llibre és l’animositat que Hollande té cap a l’actual president francès. “El meu principi amb Emmanuel Macron, i d’altres [...] és confiar”, va dir Hollande dimarts en una entrevista a France 2, la primera que concedeix des del traspàs de poders. “La confiança és indispensable i les relacions humanes han d’estar basades en aquest principi”, va afegir Hollande, insinuant que el nou president no és de fiar. De fet, molts van parlar de traïció l’estiu del 2016 quan Macron, llavors ministre d’Economia, va presentar la dimissió a Hollande. “Si no hagués sigut seduït [per Macron], no l’hauria escollit com a conseller i després com a ministre”, va confessar ahir l’expresident. Hollande, considerat el mentor polític de l’actual cap de l’estat, no es va estar de dir, però, que abans que ell l’escollís, Macron “era un total desconegut”.
En un passatge del llibre, l’expresident narra la seva última reunió amb Macron d’aquesta manera: “M’anuncia que vol recuperar la seva llibertat. Li pregunto què farà si em declaro [candidat a la presidència]”. El llavors ministre d’Economia “entra en una exposició artificiosa sobre una «oferta política» que expressa més vergonya que ambigüitat”, escriu Hollande. “Aquell dia vaig entendre que Emmanuel Macron no s’inscriu en la història de l’esquerra, ni de la socialdemocràcia, tampoc d’una recomposició que podria prefigurar una coalició progressista. Va pel seu compte. Va crear una empresa [el moviment En Marxa, avui reconvertit en el partit La República en Marxa] i vol portar-la tan lluny com pugui”, explica l’expresident al llibre. Tant és així que, implícitament, defineix l’exercici del poder de Macron com a monàrquic. “Jo defenso una concepció que, sense ser feble, no és monàrquica”, escriu Hollande.
Al final de l’entrevista televisiva, la periodista va preguntar-li a Hollande si hauria pogut vèncer Macron en les últimes eleccions presidencials. “Hauria pogut, però no vaig voler”, va respondre l’expresident més impopular de la Cinquena República.
Els remordiments d’Hollande
Si bé Hollande actualment té poc pes entre l’esquerra francesa, el socialista és, sens dubte, una pedra a la sabata per a Macron. Després d’un any de silenci, l’expresident sembla disposat a enterbolir el primer aniversari del seu successor al poder, multiplicant les seves aparicions als mitjans aquesta setmana. Macron concedirà també dues entrevistes televisades, avui i diumenge.
El llibre d’Hollande inclou “remordiments”, com el de la retirada de la nacionalitat francesa als binacionals condemnats per terrorisme. “Vaig subestimar l’impacte emocional” de la reforma, que va retirar per falta de suport. “Encara avui estic segur que la nostra decisió no amenaçava les llibertats públiques [...], però en democràcia no n’hi ha prou de tenir raó, s’ha de convèncer”, explica.