ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional30/07/2016

Més sospites contra els russos, ara per l'atac a la campanya de Clinton

La demòcrata matisa que els pirates no han tingut accés a dades confidencials, a diferència dels que van entrar als ordinadors del Comitè Nacional del partit

Eric Lichtblau / 'the New York Times'
i Eric Lichtblau / 'the New York Times'

WashingtonEls sistemes informàtics utilitzats per lacampanya presidencial de Hillary Clinton van ser piratejats en un atac que tot indica que podia haver vingut dels serveis d'intel·ligència de Rússia, segons apunta un funcionari federal.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aparent violació, que arriba després de la divulgació que el sistema informàtic del Comitè Nacional Demòcrata havia estat atacat, intensifica un episodi internacional en què funcionaris de la campanya de Clinton han suggerit que Rússia podria estar tractant d'influir en el resultat de l'elecció en la carrera cap a la Casa Blanca.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, la campanya de Clinton va admetre que els intrusos havien tingut accés a un programa d'anàlisi utilitzat per la campanya i mantingut pel Comitè Nacional, però va negar que els lladres haguessin pogut aconseguir dades confidencials ni compromeses.

En canvi, el Comitè de Campanya Demòcrata del Congrés, el braç de recaptació de fons per als demòcrates, sí que va reconèixer que els seus sistemes havien estat piratejats i que això havia afectat algunes de les comunicacions més sensibles del partit i els seus votants, així com dades financeres.

Cargando
No hay anuncios

Meredith Kelly, una portaveu de la comissió del Congrés, va dir que després que es descobrís l'atac el Comitè va contraatacar "immediatament" contactant amb Crowdstrike, un investigador forense, per esbrinar-ne l'autoria.

L'atac al sistema del Comitè del Congrés sembla haver vingut d'una entitat coneguda com a Fantasia de l'Ós, que està connectada a la G.R.U., el servei d'intel·ligència militar rus, d'acord amb un funcionari involucrat en la investigació forense.

Cargando
No hay anuncios

Trump insta Rússia a piratejar els ordinadors de Clinton

El mateix braç d'operació d'intel·ligència de Rússia també va ser implicat en l'atac al Comitè Nacional Demòcrata, que va apuntar també al candidat Donald Trump.

Cargando
No hay anuncios

Els informes d'atacs contra organitzacions del Partit Demòcrata van començar a mitjans de juny, quan el Comitè Nacional Demòcrata va afirmar que els seus sistemes informàtics havien estat piratejats per dos grups de pirates informàtics russos que treballen per agències d'intel·ligència del Kremlin. La setmana passada Wikileaks va publicar uns 20.000 missatges electrònics del Comitè, molts dels quals posaven en un compromís funcionaris demòcrates, cosa que va fer que Debbie Wasserman Schultz, congressista per Florida, renunciés com a presidenta del Comitè.

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha deixat clar que amb les filtracions confia haver fet minvar les possibilitats que té de guanyar la presidència Clinton, a la qual s'oposa per motius personals.

Cargando
No hay anuncios

A més, les agències d'intel·ligència nord-americanes han afirmat que tenen "moltes sospites" que al darrere del robatori de correus electrònics i documents del Comitè Nacional Demòcrata hi ha el govern rus. Però no és clar si el robatori va ser a causa d'un espionatge rutinari o d'una estratègia per influir en el resultat de les eleccions de novembre i afavorir la candidatura de Trump.