Guerra al Pròxim Orient

Què hi ha darrere l'allau d'amenaces de bomba a França?

En els últims dies s'han desallotjat una vintena d'aeroports i llocs turístics com el Palau de Versalles i el Louvre

ParísDes de l'assassinat divendres passat d'un professor a un institut d'Arràs, al nord de França, per un terrorista jihadista, el país viu una allau d'amenaces de bomba i d'incidents que ha sotmès la policia i els ciutadans en un estat d'alta tensió i inquietud.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Onze aeroports –entre ells els de Montpeller, Bordeus Nantes i Lilla– han rebut aquest dijous alertes de bomba i han hagut de ser desallotjats. Dimecres amenaces similars van obligar a evacuar una desena més d'aeroports. També s'han vist afectats per alertes d'atemptat escoles i instituts -aquest dijous n'hi hagut 75- i llocs tan turístics com Versalles, que s'ha desallotjat quatre vegades des de dissabte, i el Museu del Louvre. "L'amenaça terrorista, i especialment l'amenaça terrorista islamista, és extremadament important", admetia aquesta setmana al Parlament el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.

Cargando
No hay anuncios

El país està en màxima alerta terrorista des de l'atemptat d'Arràs i el govern ha reforçat la seguretat de llocs sensibles, com les sinagogues, els centres educatius, els transports i els llocs turístics. L'allau d'amenaces de bomba, per bé que totes han resultat falses, està contribuint a crear més sensació d'inseguretat i ha obligat les forces de l'ordre a fer un gran esforç per desallotjar ràpidament llocs amb molta gent a dins. Al Louvre hi havia 15.000 persones en el moment de l'evacuació.

La policia treballa per identificar els autors de totes les amenaces. Per ara ja n'ha localitzat 18, i la majoria són menors d'edat. El govern atribueix les falses alertes a "bromistes" que aprofiten el clima d'alerta terrorista per incrementar la por ciutadana. "Aquests petits bromistes que es diverteixen amb aquestes falses amenaces seran identificats i castigats", ha promès el ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, en un tuit a la xarxa social X. El titular de Justícia ha recordat que els autors s'enfronten a una pena de fins a tres anys de presó i 45.000 euros de multa.

Cargando
No hay anuncios

Efecte de mimetisme

El fenomen no és nou –en ple mes d'agost, per exemple, es va desallotjar la Torre Eiffel–, però amb la guerra entre Israel i Palestina s'han disparat les falses amenaces. Segons ha destacat al diari Ouest-France el secretari general del sindicat de policia CFDT, Denise Jacob, "estem en un context particular" i les amenaces tenen un "efecte de mimetisme". Jacob explica al mateix diari que la policia té en compte totes les alertes, encara que suposi desallotjar llocs amb milers de persones o aturar el trànsit aeri. "No es corre cap risc", afirma.

Cargando
No hay anuncios

Els experts consideren que la situació es pot allargar durant mesos si no es posa fi a la guerra al Pròxim Orient. "Cada vegada que a França hi ha hagut atemptats lligats al terrorisme islamista, hi havia tensions al món. Ara mateix la situació internacional és explosiva", ha declarat a France Info l'exdirector de la policia nacional francesa i actual membre del partit Els Republicans, Frédéric Péchenard. "Estic molt preocupat. Estem entrant en un període de tensió [a Israel i Palestina] que serà extremadament llarg", ha assegurat.

Impacte al turisme

També està preocupat el sector turístic. França ja ha recuperat els nivells de turisme prepandèmics, però l'alerta terrorista i les amenaces de bomba podrien tenir un impacte negatiu. "És molt greu per al turisme", lamentava a X el president de la patronal d'hostaleria UMIH a la regió de París, Frank Delvau. Alguns països com el Canadà ja han inclòs advertències per als ciutadans que viatgin a França. "Tingueu molta precaució", avisen les autoritats canadenques a la seva pàgina web.

Cargando
No hay anuncios

A l'Hexàgon, els ciutadans viuen amb certa por la situació. En un país on el jihadisme ha provocat greus atemptats en els últims 20 anys, la inquietud és evident. Una enquesta publicada per BFMTV revela que el 84% dels francesos estan "preocupats" per l'amenaça terrorista i sis de cada deu consideren que el govern no fa prou per lluitar contra el terrorisme.

"Tothom està preocupat, és evident. El risc d'atemptat mai et fa sentir tranquil. Jo tinc por sobretot pels meus fills, perquè van al metro, a bars, a llocs on hi ha molta gent", admet l'Anne-Laure, una francesa que viu al municipi d'Antony, als afores de París. Una amiga seva, la Laurie, diu que ella no té por per l'amenaça terrorista en si mateixa sinó pel fet que la situació "reforci el sentiment de desconfiança cap als altres a França i creï un ambient tens". Malgrat les preocupacions, les dues asseguren que segueixen fent vida normal.