Crisi Climàtica

Pep Canadell, investigador de l'IPCC: “Hem perdut tres dècades, però encara no és massa tard per aturar l'escalfament global”

Pep Canadell: “Hem perdut tres dècades, però encara no és massa tard ”
2 min

BarcelonaPep Canadell fa anys que viu a Canberra, on dirigeix el Global Carbon Project, un consorci científic mundial que estudia el cicle de carboni i el seu impacte en el canvi climàtic. L’investigador català és també un dels científics de l’IPCC i ha coordinat el capítol 5 del nou informe d’aquest grup publicat ahir, el tercer en què participa com a investigador.

Quin món dibuixa l’informe?

— Hem d’adaptar-nos a un món que serà molt diferent, fins i tot si reduïm emissions agressivament. Però la raó per la qual seguirà escalfant-se el planeta és perquè, fins i tot volent, no podem parar les emissions demà mateix. No té a veure amb la ciència climàtica, sinó amb el fet que no sabem com collar més l’economia, la indústria i la tecnologia per reduir les emissions. Almenys passaran 30 anys fins que ho aconseguim, el 2050. I això en el cas que en els governs hi hagués un 100% d’interès en fer-ho, cosa que no passa ara.

¿No hi ha res a fer, doncs?

— Per al planeta no hi ha cap impediment, encara no és massa tard. L’informe no diu res que faci pensar que estem en un punt de no retorn. Al contrari: diu molt clarament que si vols acabar amb l’escalfament global cal deixar d’emetre carboni a l’atmosfera. És una relació del tot lineal i senzilla que cal explotar més.

I s’ha de fer en 30 anys.

Però el 2050 està aquí mateix, perquè no estem parlant de transformar una indústria perquè deixi de fer servir uns químics concrets, com va passar amb la capa d’ozó, ara parlem de transformar-ho tot: l’agricultura, la indústria, el transport, l’electricitat. Hem construït un món durant 200 anys cremant combustibles fòssils i ara ho hem de canviar.

Però ja hi ha efectes irreversibles.

— El retrocés de les glaceres, l’acidificació dels oceans i la pujada del nivell del mar, sí. Però el problema fonamental de la temperatura es pot aturar i és això el que provoca les inundacions, els focs, les onades de calor... Tot això que és bestial es pot aturar.

Absorbint CO2 de l’atmosfera.

— En els cinc escenaris que planteja l’informe, el d’evitar l’1,5 ºC és l’únic que és impossible d’aconseguir si no s’absorbeix CO de l’atmosfera. I això és un producte de 30 anys sense fer res, quan ja sabíem què passava. Hem perdut tres dècades. El primer informe de l’IPCC va ser el 1990, i des de llavors fins a avui s’han emès 1 bilió de tones de CO2 a l’atmosfera, i aquest bilió és un 41% de totes les emissions humanes des de la revolució industrial.

¿Els compromisos polítics actuals el fan ser més optimista?

— A part dels compromisos per al 2050, cal que els governs diguin què faran abans del 2030. Si ho deixem tot per al final no hi arribarem. Políticament estem en un moment més interessant que mai, és cert, però cal veure com es concreta.

stats