POLÍTICA ITALIANA
Internacional30/01/2013

Qui hauria de pagar a la portaveu de Mario Monti?

Polèmica a Itàlia pel fet que la Comissió Europea continuï pagant el sou d'eurofuncionària a la portaveu del primer ministre italià, Mario Monti. Brussel·les ho considera una pràctica ajustada a la llei

Raquel Correa
i Raquel Correa

BRUSSEL·LESEl principal objectiu de Mario Monti quan va arribar al poder, el novembre del 2011, va ser ressuscitar una Itàlia a punt d'esclatar financerament. Així, la imatge del país davant dels mercats internacionals era un aspecte clau de l'agenda de l'excomissari europeu nomenat primer ministre. Per això, Monti no va trigar a demanar a l'executiu comunitari que li transferís personal qualificat per a la tasca encomanada.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No va passar ni un mes que dos funcionaris de la Comissió Europea -tan interessada com el mateix país que el projecte del nou premier funcionés- ja eren a Roma. Es tractava d'Elisabetta Olivi, que es va convertir en la portaveu de l'executiu italià, i Stefano Grassi, conseller de les reformes polítiques i econòmiques. "Monti tenia al davant un ambiciós programa de reformes, i que aconseguís guanyar-se la confiança dels mercats era tan important per a l'estabilitat de l'economia italiana com per a l'europea", explica el portaveu de relacions interinstitucionals de la CE, Antony Gravili.

Cargando
No hay anuncios

Brussel·les defensa la jugada i insisteix que no veu cap ombra de sospita en la transferència de funcionaris europeus al servei d'un estat membre. De fet, la normativa comunitària preveu aquest intercanvi de personal: tant un funcionari d'un estat membre pot passar una estada temporal a Brussel·les com un funcionari europeu pot ser destacat a un dels 27 països del club comunitari. Unes estades en què "els experts d'un sector poden compartir experiències i crear uns lligams que tenen un impacte inevitablement positiu en el servei", explica Gravili. I tant en un cas com en l'altre és l'administració d'origen la que es fa càrrec del salari del treballador públic.

Un intercanvi bidireccional?

Cargando
No hay anuncios

En teoria, aquest intercanvi és bidireccional, però a la pràctica hi ha molts més experts nacionals a Brussel·les que euròcrates a les capitals europees. En concret, la proporció és de 1.000 a 10. Un d'aquests 10 és Olivi, a qui la premsa italiana retreu que no es mantingui en funcions merament tècniques, com es preveia abans de l'estada, sinó que hagi pres una tasca de marcat perfil polític. I sobretot ara que Monti està en plena campanya per a les eleccions del febrer.

¿Els diners de les arques comunitàries serveixen, doncs, per donar suport a la campanya de Monti? La resposta de Brussel·les és clara: no. "La portaveu Olivi dedica el 100% del temps de la seva feina a Monti com a primer ministre, no com a candidat electoral. Prova d'això és que el partit ha nomenat un portaveu de campanya", es defensa Gravili.