L'atac rus a Ucraïna
Internacional24/12/2022

Com han canviat la guerra a Ucraïna els satèl·lits d'Elon Musk

La constel·lació de satèl·lits del magnat ha permès que l'exèrcit ucraïnès tingui connexió a internet a tot arreu

Laia Berenguer Lumbierres
i Laia Berenguer Lumbierres

BarcelonaCal no oblidar-ho: Vladímir Putin havia plantejat la guerra a Ucraïna com una ofensiva llampec, que li permetés prendre el poder de Kíiv en pocs dies. Però la resistència de les tropes ucraïneses -alimentades amb importants dosis d'ajuda militar d'Occident- el va sorprendre i, deu mesos després de l'inici de la invasió, la situació sobre el terreny és del tot diferent del que s'hauria pogut imaginar des de Moscou. Una de les claus ha estat un dels ambiciosos projectes del polèmic magnat sud-africà Elon Musk. Starlink és el nom comercial d'una xarxa de satèl·lits desenvolupada per SpaceX, una de les empreses fundades per Musk, que té per objectiu a llarg termini fer arribar internet a cada racó del planeta. Ara ja hi ha prop de 3.000 satèl·lits en funcionament. Quina relació té això amb el conflicte d'Ucraïna? Doncs que aquesta infraestructura ha estat vital per garantir les telecomunicacions al país envaït, sobretot entre les tropes de Volodímir Zelenski, que han pogut gaudir d'una bona connexió a la xarxa en gairebé totes les situacions de la guerra. Sense aquesta ajuda es creu que Kíiv no hauria pogut resistir l'ofensiva o, com a mínim, no amb la mateixa intensitat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'inici de la història és si més no curiós. El 26 de febrer, dos dies després de l'entrada de les tropes russes a Ucraïna, el vice primer ministre ucraïnès i ministre de Transformació Digital, Mikhaïlo Fedorov, va piular un missatge expressament dirigit al magnat dels negocis sud-africà: "Mentre vostè intenta colonitzar Mart, Rússia intenta ocupar Ucraïna! Mentre els seus coets aterren amb èxit des de l'espai, els coets russos ataquen el poble ucraïnès! Us demanem que proporcioneu a Ucraïna estacions [de telecomunicació] de Starlink i que us adreceu als russos sensats a alçar-se". Era una petició desesperada, en un moment en què Putin amenaçava amb envair la capital ucraïnesa.

Cargando
No hay anuncios

La resposta de Musk només es va fer esperar deu hores. Amb una altra piulada va avisar el ministre que el servei Starlink ja estava actiu a Ucraïna i que hi havia "més terminals de camí". Així és com van començar a arribar petites antenes parabòliques -d'una mida semblant a una maleta o una caixa de pizzes- a Ucraïna. Durant tot aquest temps, els soldats de Kíiv s'han connectat a l'Starlink i han pogut mantenir-se en contacte, malgrat els constants atacs contra les infraestructures de telecomunicació. Els dispositius s'utilitzen per contactar amb els centres de comandament de l'exèrcit i poder enviar coordenades i imatges capturades amb drons d'objectius enemics. Des de llavors, el país ha rebut unes 25.000 antenes. La seva petita mida fa que siguin més fàcils de manejar -sobretot en un context de guerra- i es poden alimentar amb la bateria d'un cotxe. "Tenir terminals petits vol dir, logísticament, tenir més terminals i millor cobertura entre terra i aire", escrivia Andrew Cavalier, analista a l'agència d'intel·ligència tecnològica ABI Research.

Converses russes interceptades

Ucraïna ha arribat a un acord amb SpaceX aquesta setmana, a través del qual rebran més de 10.000 dispositius els mesos vinents, va anunciar el ministre Fedorov. Una situació que contrasta amb la del bàndol rus, que ha experimentat nombrosos problemes de comunicació des que van començar la invasió.

Cargando
No hay anuncios

Rússia és mundialment reconeguda pels seus esforços d'espionatge i Putin, antic oficial d'intel·ligència al KGB, inverteix en comunicacions militars secretes d'alta tecnologia. Però, tot i això, l'exèrcit ucraïnès ha estat capaç d'interceptar converses entre soldats russos de valuosa informació sobre el camp de batalla i les condicions de l'enemic. Part de l'equipament de comunicació militar rus es fa a través de ràdio, un canal no encriptat, cosa que ha permès a radioaficionats i voluntaris ucraïnesos escoltar i difondre'n els missatges. Pel que fa a les comunicacions telefòniques, Zelenski ha trobat la manera de tallar els números de soldats russos que són a Ucraïna.

El projecte Starlink

Va ser el 2019 quan Musk va posar en marxa aquesta constel·lació de satèl·lits privada. En menys d'un any, l'Starlink ja es va convertir en la constel·lació de satèl·lits més gran que s'havia llançat mai i, actualment, el sistema és format per més de 3.600 satèl·lits petits situats a l'òrbita terrestre baixa -a uns 550 quilòmetres sobre la superfície de la Terra- i cobreixen tot el planeta. Amb l'últim llançament, el 17 de desembre des del Kennedy Space Center de Florida, es van incorporar 54 satèl·lits més a la constel·lació de Musk.

Cargando
No hay anuncios

L'internet que ofereix Starlink és de banda ampla, d'alta velocitat i baixa latència (és a dir, els retards a la xarxa). Actualment, el servei comercial arriba a consumidors de tots els continents, inclosa l'Antàrtida. Però l’objectiu del magnat sud-africà és abastar tots els racons del planeta, fins i tot els més remots i rurals. Per aconseguir-ho, es calcula que li caldrà enviar a l'espai 42.000 satèl·lits.