El G-20 torna a retratar l'aïllament de Trump en la política climàtica
Tots els països excepte els EUA confirmen el seu compromís amb l'Acord de París
HamburgFins ara cap cimera del G-20 havia comptat amb tants factors pertorbadors com la d'Hamburg. La presència de Donald Trump i l'esclat de la violència en protesta per la reunió més important del grup de països industrialitzats i emergents han marcat la cita. Dues coses van quedar clares: l'aïllament del president dels Estats Units i que hi ha un sentiment popular contrari a l'ordre mundial. Les escenes d'aldarulls i desperfectes de la ciutat no eren precisament les imatges que havia desitjat Angela Merkel a poc més de dos mesos de les eleccions legislatives, però amb tot, la cancellera alemanya va poder esquivar el desastre total presentant al final de la cimera una declaració avalada per totes les delegacions assistents.
El G-20 va pactar un suport unànime al lliure comerç i a la lluita contra el proteccionisme, tot i que en aquesta qüestió es van fer concessions a Trump. "Les negociacions han estat dures", va admetre Merkel. El comunicat conjunt aprovat inclou una picada d'ullet a Washington en reconèixer "instruments de defensa legítima" contra les pràctiques comercials injustes. Això obre la porta al fet que un govern pugui prendre mesures concretes, que no s'especifiquen en el text, per protegir-se. I permetria a Trump tornar a posar sobre la taula l'amenaça d'aranzels sancionadors, per exemple, a automòbils alemanys o a l'excés de producció d'acer.
Llums i obres per als EUA
Tot i que el mateix Trump va congratular-se de diversos avenços sobretot arran de trobades bilaterals –va qualificar de "fantàstic" el seu primer cara a cara amb el líder rus Vladímir Putin i va felicitar-se que de la seva cita amb la primera ministra britànica Theresa May se'n perfilés "un acord [comercial] molt potent" a aplicar després del Brexit–, el cert és que el president dels Estats Units, tradicionalment figura de poder dominant, no va poder escapar-se d'un creixent aïllament internacional. Que Trump està sol ja es va poder intuir a la cimera del G-7 del mes de maig a Taormina, Itàlia. Llavors el president nord-americà va dinamitar la trobada: es va negar a firmar un acord sobre el canvi climàtic i va imposar les seves exigències.
Al G-20, Trump ha quedat retratat com un líder nacionalista, unilateralista i proteccionista. Això va quedar ben palès en les converses sobre un dels temes principals de l'agenda –ja ho va ser al G-7–: la lluita contra el canvi climàtic. Al comunicat oficial, ultimat a falta de quatre hores per acabar la cimera, s'expressa en un paràgraf sencer la postura diferenciada dels Estats Units respecte a la resta. "Malauradament no hi ha consens. El govern nord-americà ha anunciat que vol sortir de l'Acord de París", va recordar Merkel. "Els EUA es mantenen en la seva opinió i la resta ens mantenim en la nostra. No cal camuflar el dissentiment", va indicar la cancellera alemanya.
Tot i l'encallament en aquest punt, algunes ONG com Germanwatch consideren que "el G-20 ha aprovat la primera part de l'examen de Trump en la política climàtica". "A Hamburg 19 caps de govern han reforçat la seva obligació per dur a terme ràpidament l'Acord de París. Per molt que Trump hagi intentat minar aquest pacte, el comunicat subratlla que aquest és d'aplicació irreversible", apuntava el secretari polític d'aquesta organització alemanya, Christoph Bals.
Nova cimera sobre el clima
Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, va assegurar que espera poder convèncer Trump perquè s'ajusti a l'Acord de París, i va anunciar una pròxima cimera per a la lluita contra el canvi climàtic per al 12 de desembre a la capital francesa, on es parlarà de nous instruments financers que cal aplicar.
El tema del canvi climàtic va ser, després del de l'esclat de violència a Hamburg, el que va generar més preguntes durant la roda de premsa de cloenda de Merkel. Una altra qüestió que va despertar molt interès girava al voltant de la figura de Trump, de Putin, o de tots dos. "Penso que sempre s'ha de procurar parlar amb l'altre i no sobre l'altre. Tots dos van mantenir una trobada bilateral llarga en què van parlar de diversos temes que només ells poden resoldre", va indicar l'amfitriona. Com a immediat resultat del nou diàleg impulsat per aquests dos mandataris s'ha de destacar l'acord per l'alto al foc parcial a Síria que s'implantarà a partir d'avui. "Només pot ser de benefici per a tots que hi hagi canals de comunicació oberts i sincers", va concloure Merkel, mentre treia importància a un fet que va irritar diversos observadors: lvanka Trump, la filla del president nord-americà, va ocupar per sorpresa durant uns minuts un lloc a la taula de negociacions dels caps d'estat i de govern, mentre el seu pare mantenia reunions bilaterals. "Cada delegació decideix qui s'asseu a la taula quan el president se n'absenta", va precisar la cancellera.
Putin també va tenir paraules conciliadores cap a l'inquilí de la Casa Blanca. "El Trump que un veu des de la distància es diferencia molt de la persona real", va concedir el cap del Kremlin, mentre explicava que Trump li havia fet moltes preguntes sobre la suposada ingerència russa a les eleccions nord-americanes del 8 de novembre de l'any passat i que la seva resposta va ser negar una per una totes les suspicàcies. Totes dues parts van assegurar que no es ficaran en les qüestions de l'altra.
En un àmbit més general, el G-20 va acordar reforçar la lluita contra el finançament del terrorisme i la seva propaganda per internet. Alemanya com a amfitriona de la cimera també va impulsar la seva estratègia de buscar inversors privats per als països africans per alleugerir el seu camí contra la pobresa i la falta de perspectives.