Internacional14/02/2019

Haití, al caire de l'abisme després de dies de protestes i saquejos

Els manifestants volen la dimissió del president per l'augment del preu del gas i el petroli

Ara
i Ara

BarcelonaHaití està al caire de l'abisme després de dies de protestes per demanar la dimissió del seu president, Jovenel Moïse, que va decretar una pujada del preu del gas l'estiu passat. A més, el país ha deixat de rebre petroli de Veneçuela. Les carreteres, el transport públic, les indústries, el comerç, l'administració pública... tot està aturat. No funciona res. Al centre de la capital, Port-au-Prince, i a Delmas, la tercera ciutat més poblada del país, els ciutadans saquegen i cremen botigues.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment, el govern del país caribeny, incapaç de controlar la revolta popular, continua en silenci des de dissabte passat, quan va fer una crida al diàleg que va ser totalment ignorada pels manifestants. L'ex primer ministre d'Haití, Paul Evans, ha declarat al diari local 'Le Nouvelliste' que "el país està a la deriva". "Si un president no dirigeix res, és millor que ho deixi", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Les manifestacions estan sent d'una violència extrema. Les protestes han deixat almenys 10 morts en els enfrontaments entre els joves i la policia, entre ells un periodista del diari haitià 'Le Nouvelliste'.

El primer ministre, Henry Céant, ha convocat un consell de ministres, i el titular d'Exteriors, Edmond Bocchid, és a Washington buscant una sortida a la crisi amb John Bolton, assessor de seguretat nacional dels EUA. En aquest sentit, sembla que el silenci del govern es trencarà les pròximes hores.

Cargando
No hay anuncios

El poder econòmic i religiós del país també s'ha posicionat en contra del govern. Des de la Cambra de Comerç d'Haití demanen que s'iniciï un diàleg "sense tabús" amb el poble, on fins i tot es pugui parlar de la dimissió del govern i la convocatòria d'unes eleccions. D'altra banda, els bisbes catòlics d'Haití demanen al govern que acabi amb una situació crítica: "L'hora és greu, la misèria augmenta, el bé comú està amenaçat. El país està a la vora de l'abisme. Aquesta situació no es pot prolongar", han declarat els religiosos.

Una crisi relacionada amb Veneçuela

Haití és el país més pobre d'Amèrica, amb una economia molt feble que depenia molt de la importació d'energia de Veneçuela. Amb la crisi a Veneçuela, el país es va haver de posar en mans de l'FMI. Aquest organisme internacional va exigir reformes a Haití a canvi d'ajuda, com ara pujar el preu del gas. Jovenel ho va fer el 6 de juliol passat i el resultat va ser una gran explosió popular que va durar tres dies. Les protestes d'aquest estiu van ser les precursores de la crisi viscuda aquests últims dies.

Cargando
No hay anuncios

Els manifestants també exigeixen justícia per les irregularitats del programa Petrocaribe, a través del qual Veneçuela subministrava petroli a aquest país a preus més baixos. Dues investigacions del Senat el 2017 van confirmar que els diners destinats al programa van ser desviats a butxaques privades.