Guinea comença a vacunar contra l'Ebola
Tot i que només s'han detectat nou casos, l'OMS tem que l'epidèmia es pugui estendre als països veïns
SabadellLes autoritats sanitàries de Guinea van iniciar aquest dimarts la campanya de vacunació contra l'Ebola, després que el 14 de febrer es confirmessin els primers casos d'aquesta malaltia al país des de la fi de la gran epidèmia dels anys 2013 a 2016. Dilluns van arribar a Conakry, la capital guineana, més d'11.000 dosis de la vacuna enviades des de Ginebra per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i menys de 24 hores després es van començar a administrar al personal sanitari de la regió de N'Zérékoré (on es va originar el brot) i als 394 contactes coneguts fins ara de les persones infectades o sospitoses de tenir el virus. No hi ha prevista una campanya de vacunació massiva, sinó que s'immunitzarà només les persones que presentin un risc més alt d'haver-se contagiat.
Des que es va declarar el brot, fa dues setmanes, només hi ha constància de nou casos d'Ebola a Guinea (quatre de confirmats i cinc de probables), sis dels quals han acabat amb la mort del pacient. Tot i així, la setmana passada l'OMS va avisar que el risc d'epidèmia a l'Àfrica Occidental és "alt", entre altres coses perquè, de moment, no es té un coneixement precís sobre les dimensions, la durada o l'origen del brot, i perquè el sistema de salut guineà ja està en una situació complexa a causa de la pandèmia de covid-19 i de brots recents de febre groga i xarampió.
Risc d'expansió
A més, es dona la circumstància que la regió on s'ha detectat ara el virus, situada a l'extrem sud del país, és la mateixa on es va originar l'epidèmia més greu fins ara d'aquesta malaltia, que va provocar la mort de més d'11.300 persones entre el 2013 i el 2016. En aquella ocasió, el virus es va estendre a Sierra Leone i a Libèria, i l'OMS tem que ara es pugui donar una situació semblant. El poble on es van detectar els primers casos, Gouécké, és a menys de 100 quilòmetres per carretera de Libèria i de la Costa d'Ivori, i la capital de la regió, N'Zérékoré, és la segona ciutat més poblada de Guinea i se situa en una intersecció de carreteres que condueixen a aquests dos països, a Sierra Leone (a uns 250 quilòmetres) i a la resta del territori guineà. "Per tant, hi ha preocupació sobre l'exportació de casos d'Ebola als països veïns", reconeix l'OMS.
"És Ebola, i això sempre és preocupant –diu Anja Wolz, la coordinadora de la resposta de Metges Sense Fronteres (MSF) en aquesta crisi–. Ens podem trobar que sigui un brot petit, fàcil de controlar i de contenir, o que el problema sigui més gran i més complex". Wolz reconeix que el fet de disposar d'una vacuna és una "diferència clau" respecte a l'anterior epidèmia de l'Àfrica Occidental (en aquella ocasió només es van poder vacunar unes quantes persones en els últims mesos del brot i de forma experimental), "i això és una gran notícia". Però avisa que "cal ser prudents" amb les "expectatives": el fet de no poder vacunar tota la població, diu, obligarà a "explicar molt clarament" amb quins criteris es decideix administrar les dosis a unes persones i a d'altres no, "per evitar malentesos i potencials recels en les comunitats afectades per l'Ebola".
En aquest sentit, Wolz assenyala que la "implicació de la comunitat" és fonamental perquè la lluita contra el virus tingui èxit: "Si una comunitat se sent involucrada, escoltada i empoderada, la resposta a l'Ebola probablement anirà bé, amb vacunes o sense –explica–. Però si la comunitat se sent marginada i ignorada i es posa nerviosa o recelosa, la resposta a l'Ebola probablement trobarà moltes dificultats, amb vacunes o sense".
Més de 650 vacunats al Congo
Guinea no és l'únic país que lluita ara mateix contra l'Ebola. El 7 de febrer, una setmana abans que es declarés el brot al país de l'Àfrica Occidental, la República Democràtica del Congo anunciava que havia detectat nous casos de la malaltia a la província de Kivu Nord, a l'est del país. Segons les últimes dades fetes públiques per l'OMS, des de llavors s'han confirmat vuit casos d'Ebola al país (incloent-hi quatre morts) i s'han identificat 791 contactes. La campanya de vacunació al Congo va començar el dia 15 i des de llavors 658 persones ja han rebut la seva dosi.
La República Democràtica del Congo és el país que més cops ha hagut de combatre l'Ebola: aquest és el dotzè brot que s'hi declara des que es va identificar el virus per primer cop, el 1976. El país s'havia declarat lliure d'Ebola al novembre, després d'haver combatut dos brots pràcticament simultanis: un al nord-oest, que va deixar 55 morts entre el juny i el novembre, i l'altre a la mateixa regió de Kivu Nord, que va provocar 2.280 víctimes mortals entre l'agost del 2018 i el juny del 2020.