Guia per viatjar des d'Espanya en temps de covid-19: les restriccions en 160 països
Grècia i Itàlia han sigut els últims territoris que s'han afegit a la llista
BarcelonaSi algú encara tenia previst viatjar de vacances a l'estranger o, per obligació, ha de traslladar-se fora d'Espanya, cada vegada ho té més difícil. Més de 160 països han establert restriccions als viatgers procedents d'Espanya a causa del coronavirus, segons l'última actualització realitzada pel ministeri d'Afers Exteriors. Es tracta de més de tres quartes parts del total de països del món. De fet, en l'actualitat gairebé es poden comptar amb els dits de les mans els països que no posen cap inconvenient als viatgers arribats d'Espanya. Alguns d'aquests països són destinacions a les quals possiblement pocs voldrien anar; per exemple, el Iemen, Síria o l'Afganistan.
El pitjor de tot és que la llista augmenta cada dia. Aquest dimecres, per exemple, dues regions d'Itàlia s’han sumat al llarg reguitzell de territoris que consideren Espanya una zona de risc a causa del gran nombre de rebrots detectats i, en conseqüència, imposen algun tipus de condició als viatgers provinents d'aquest país. Altres països són encara més taxatius: directament han tancat les fronteres amb Espanya. El resultat és que no només els ciutadans espanyols no poden viatjar a l'estranger, sinó que els turistes estrangers difícilment triaran Espanya com a destinació en l'actualitat, un cop definitiu per al ja castigat sector turístic aquest any.
El ministeri d'Afers Exteriors publica cada dia en el seu compte de Twitter un mapa actualitzat amb els països que imposen restriccions als viatgers arribats des d'Espanya. Aquests països els classifica en tres grups. En primer lloc, els que estableixen algun tipus de prohibició a l'entrada o han suspès les comunicacions aèries o marítimes amb Espanya. Es tracta del grup més nombrós i inclou països dels cinc continents; de fet, gairebé tot l'Àfrica i Amèrica.
El segon grup el conformen els països que imposen alguna modalitat de quarantena, entre els quals destaquen diversos de la Unió Europea. És el cas del Regne Unit, que ha establert una quarantena de 14 dies; els Països Baixos, que han imposat la mateixa mesura per als passatgers procedents de les províncies de Barcelona, Lleida, l'Aragó i Sòria, i Bèlgica, que també classifica com a zones de risc la capital catalana i la del Segrià, així com l'Aragó i Navarra (i recomana fer una quarantena als que arribin de Girona, Tarragona, País Basc, la Rioja, Extremadura, Sòria, Guadalajara, Castelló, València, Múrcia, Almeria, les Balears i Madrid).
L'últim grup són els països que han optat per altres mesures restrictives, com la realització de proves PCR de detecció del virus, entre els quals també hi ha països europeus. Itàlia exigeix el test, que es farà en aeroports, ports i estacions. Alemanya, a més de la prova, demana una quarantena als viatgers procedents de Catalunya, l'Aragó, Navarra, el País Basc i Madrid, i Àustria demana un certificat mèdic des del dilluns 10 d'agost, a excepció dels procedents de les illes Balears i les Canàries. Per la seva part, Grècia, que fins ara no imposava mesures als qui tornessin d'Espanya, ha anunciat que a partir del 17 d'agost sol·licitarà als viatgers procedents de diversos països, inclòs l'estat espanyol, acreditar una prova amb resultat negatiu en les 72 hores prèvies a la sortida del vol.
El ministeri d'Afers Exteriors no inclou França en cap dels tres grups de països, però l'executiu francès recomana, des del 24 de juliol, no viatjar a Catalunya i, des de la setmana passada, també desaconsella els desplaçaments a l'Aragó. Recomana passar una prova PCR si es torna d'aquests indrets.
A quins països no podem viatjar?
Angola
Aràbia Saudita
Algèria
Argentina
Armènia
Austràlia
República de l'Azerbaidjan
Bahrain
Belize
Birmània (Myanmar)
Bolívia
República de Botswana
Brasil
Brunei
Burkina Faso
Cap Verd
Canadà
Xile
Colòmbia
Unió de les Comores
Cuba
Dinamarca
Emirats Àrabs (es permet l’entrada a residents amb autorització i a Dubai s’admeten turistes amb PCR i altres mesures)
El Salvador
Eritrea
Estats Units
Estònia
Filipines
Fiji
Gabon
Gàmbia
Ghana
Guatemala
Guinea Bissau
Guinea Equatorial
Guyana
Hondures
Indonèsia
Iraq
Illes Marshall
Illes Salomó
Israel
Japó
Jordània
Kazakhstan
Kirguizistan
Kiribati
Kuwait
Letònia
Líbia
Lituània
Madagascar
Malàisia
Malawi
Marroc
Maurici
Mauritània
Micronèsia
Moçambic
Namíbia
Nepal
Nicaragua
Níger
Nigèria
Nova Zelanda
Oman
Pakistan
Panamà
Paraguai
Perú
Qatar
República Centreafricana
República Democràtica del Congo
República del Congo
Samoa
Saint Kitts i Nevis
Sao Tomé i Príncipe
Senegal
Singapur
Sri Lanka
Suazilàndia
Sud-àfrica
Sudan del Sud
Surinam
Tailàndia
Tadjikistan
Territoris palestins (les mesures israelianes n’afecten l’accés)
Timor de l’Est
Togo
Tonga
Trinitat i Tobago
Turkmenistan
Tuvalu
Uganda
Uruguai
Vanuatu
Veneçuela
Vietnam
Zàmbia
Zimbàbue
A quins països hem de fer quarantena si hi viatgem?
Barbados
Bèlgica (els viatgers procedents de l’Aragó, Navarra, Barcelona i Lleida)
Benín
Bòsnia i Hercegovina
Cambodja
Corea del Sud
Costa de Marfil
Equador
Eslovènia
Etiòpia
Finlàndia
Geòrgia
Haití
Hongria
Índia
Iran
Irlanda
Illes Cook
Nauru
Noruega
Països Baixos (els viatgers procedents de l’Aragó i de les províncies de Barcelona, Lleida i Sòria)
Papua Nova Guinea
Regne Unit
Rússia
Saint Lucia
Seychelles
Suïssa
Tunis
Uzbekistan
Quins països demanen PCR o altres mesures als viatgers?
Albània i Alemanya (test i quarantena)
Antigua i Barbuda, i Àustria (certificat mèdic)
Bahames
Bangladesh
Bielorússia
Camerun
Xipre
Costa Rica
Dominica
Egipte
Grenada
Grècia
Guinea Conakry
Islàndia
Itàlia
Jamaica
Kènia
Laos
Líban
Libèria
Mali
Malta
Moldàvia
Montenegro
República Dominicana
Ruanda
Saint Vicent i les Granadines
Sierra Leone
Somàlia
Sudan
Tanzània
Turquia
Ucraïna
Djibouti