La guerra de Tigre ja ha deixat 55.000 refugiats
BarcelonaMés de 55.000 tigrinyes han abandonat la regió etíop de Tigre i s’han refugiat al Sudan des que el 4 de novembre el primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed, va llançar una ofensiva militar contra les forces del Front Popular d’Alliberament de Tigre (FPAT), que governa aquest territori del nord del país. Segons explicava ahir en un comunicat Metges Sense Fronteres (MSF), el ritme d’arribades als camps de refugiats sudanesos s’ha reduït, però malgrat que ja fa dos mesos que va esclatar la guerra i que segons el govern ja ha finalitzat, hi continua arribant encara “molta gent”, majoritàriament d’entre 15 i 25 anys però també ancians, nens i dones embarassades. “Els refugiats que arriben aquestes últimes setmanes expliquen que ara resulta més difícil trobar rutes segures per arribar als punts d’entrada al Sudan”, i “molts d’ells afirmen haver passat diversos dies amagats en diferents llocs abans de poder reprendre el camí”.
A banda dels refugiats, milers de persones estan desplaçades a l’interior de la mateixa regió de Tigre i, segons MSF, molts d’ells viuen en edificis abandonats o en obres, amb “un accés molt limitat a aliments, aigua potable, refugi i atenció mèdica”. Altres persones continuen amagades en zones muntanyoses o rurals. L’ONG explica també que en alguns dels llocs que han pogut visitar els seus equips el subministrament d’aigua i d’electricitat està interromput, igual que les xarxes de comunicacions, i els bancs estan tancats. Per això, molts dels desplaçats “no tenen manera de contactar amb els seus familiars ni poden comprar productes essencials”.
Segons xifres de l’ONU, abans que comencés el conflicte, a Tigre hi vivien uns 5,5 milions de persones, entre les quals 100.000 desplaçats interns i 96.000 refugiats que depenien de l’assistència alimentària per sobreviure.