La guerra de les matrícules apuja la tensió entre Kosovo i Sèrbia

Belgrad posa unitats militars en alerta i Pristina desplega un cos policial fronterer

BarcelonaSèrbia continua considerant Kosovo una província i no un país independent. I tampoc en reconeix les matrícules: per això quan un vehicle kosovar creua la frontera no pot circular pel territori serbi si no compra unes plaques provisionals. Fins ara Kosovo deixava entrar lliurement vehicles serbis, però des d'aquesta setmana les autoritats de Pristina han decidit exigir el mateix. Aquest és l'origen de l'última crisi entre els dos països balcànics, que no han normalitzat relacions des que el 2008 la regió de majoria albanesa de Sèrbia es va independitzar, deu anys després de l'última guerra de l'antiga Iugoslàvia.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La minoria sèrbia de Kosovo ha reaccionat amb ràbia. Han bloquejat la frontera amb una llarga cua de centenars de camions, i dissabte van atacar dos centres de registre de vehicles: un va ser cremat intencionadament i a l'altre hi van llaçar dues granades a través d'una finestra que no van arribar a explotar. Hi ha hagut diverses manifestacions fins al pas fronterer.

Cargando
No hay anuncios

I en les últimes hores la tensió ha augmentat. Sèrbia ha posat en alerta unitats militars a prop de la frontera i també ha ordenat que els seus caces la sobrevolin. Kosovo ha mobilitzat una força policial especial. I, mentrestant, els Estats Units, l'OTAN i la Unió Europea criden a la calma.

KS i RKS

El nou govern kosovar, que des del març lidera el primer ministre progressista Albin Kurti, argumenta que el dia 15 va expirar l'acord que des del 2011 regulava la qüestió de les matrícules. Els vehicles amb matrícula de la República de Kosovo (RKS) havien de pagar plaques sèrbies, a diferència dels que encara conserven les plaques KS, que corresponen al període de l'administració de l'ONU i que ara Pristina tampoc reconeix.

Cargando
No hay anuncios

Caducat l'acord, Kurti ha argumentat que es tracta simplement d'una mesura de reciprocitat, però Belgrad ho considera una vulneració dels drets de la minoria sèrbia que viu al nord de la jove república, reconeguda per cent estats al món, inclosos els Estats Units. No la reconeixen un centenar més de països, encapçalats per Rússia i entre els quals hi ha Espanya, que fins i tot posa impediments als partits de futbol de la selecció kosovar en competicions europees.