Internacional11/08/2019

Guatemala es debat entre dos candidats investigats per la justícia

El país celebra avui eleccions presidencials, en què una dona podria arribar al càrrec per primer cop

Asier Vera
i Asier Vera

Ciutat De Guatemala“És com triar entre morir penjat o ofegat: en tots dos casos acabes morint asfixiat”, assegura Guadalupe López, una jove de Ciutat de Guatemala que recorre a aquesta comparació per referir-se a Sandra Torres i Alejandro Giammattei, que aquest diumenge es disputen la presidència del país centreamericà en una renyida segona volta electoral.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les últimes enquestes donen la victòria al candidat de la formació de dretes Vamos. Aquest resultat invertiria el de la primera volta, celebrada el 16 de juny, en què va resultar vencedora Sandra Torres, candidata del partit socialdemòcrata Unidad Nacional de la Esperanza, que va doblar en vots Giammattei. Sigui qui sigui el guanyador, Guatemala es resigna aquest diumenge a votar per un dels dos candidats que representen la vella política, a diferència del que va passar fa quatre anys, quan la ciutadania va optar pel còmic Jimmy Morales, que es presentava per primera vegada a uns comicis. Precisament, el 2015 Morales va guanyar les eleccions després de vèncer Sandra Torres, que no es rendeix i que avui per tercera vegada intenta aconseguir les regnes del país centreamericà i fer història convertint-se en la primera dona presidenta de Guatemala.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, ella ja sap què és ser a la Casa Presidencial: va ser esposa del president Álvaro Colom, al càrrec entre el 2008 i el 2012. Durant el seu mandat, Torres va capitalitzar tota l’atenció al posar en marxa múltiples polítiques socials, com donar aliments a les famílies pobres a través de les anomenades bosses solidàries, que ara vol implementar com a mandatària. El primer cop que va provar de presentar-se a les eleccions va ser el 2011. Llavors, però, es va topar amb la Constitució, que impedeix als familiars del president postular-se al màxim càrrec del país. Després de divorciar-se de Colom es va tornar a presentar el 2015, però va perdre a la primera i segona volta davant l’actual president de Guatemala, Jimmy Morales, que deixarà el càrrec el 14 de gener de l’any que ve.

Per la seva banda, Alejandro Giammattei tampoc és nou. Des del 2007 intenta infructuosament convertir-se en mandatari de Guatemala i, de fet, s’ha arribat a presentar a quatre eleccions seguides amb diferents formacions polítiques. Però aquesta és la primera vegada que aconsegueix arribar a la segona volta, en la qual pretén no només guanyar, sinó “arrasar”. “Si voten per mi faré tot el que estigui a les meves mans per ficar a la presó la senyora Sandra Torres”, ha promès.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, dijous passat va acudir a la Fiscalia per demanar que s’impedeixi a la seva contrincant sortir del país per evitar que, en cas que perdi els comicis, eludeixi l’acció de la justícia. Si no guanya les eleccions, la candidata a la presidència perdrà la seva immunitat, de manera que la Fiscalia podrà investigar-la per corrupció, tal com es va demanar el febrer passat, al considerar que durant la campanya electoral del 2015 va cometre el delicte de finançament electoral il·lícit i associació il·lícita al no reportar 27,7 milions de quetzals -3,4 milions d’euros.

La mateixa Sandra Torres ha respost a Giammattei: “Vostè va malament, està malament del cap”. Lluny d’assumir qualsevol responsabilitat, doncs, la candidata promet “netejar l’Estat de corrupció” i acusa el seu rival de ser el candidat de l’actual president, Jimmy Morales, també assenyalat per finançament electoral il·lícit, però que no pot ser investigat perquè té immunitat.

Cargando
No hay anuncios

També el candidat de Vamos va tenir problemes amb la justícia. El 2010 va estar deu mesos en presó preventiva per la seva suposada implicació en l’execució extrajudicial de set presos en un centre penitenciari de Guatemala el 2006, quan ell ocupava el càrrec de director del sistema penitenciari. El 2016 es va tancar la investigació en contra seva.

Por a la impunitat judicial

Els comicis es duran a terme un mes abans que el 3 de setembre desaparegui la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (CICIG), un organisme de l’ONU que dona suport a la Fiscalia en la investigació de casos de corrupció. Sortirà del país per decisió de Jimmy Morales, que ha dedicat tota la legislatura a carregar contra aquest organisme per haver investigat per frau el seu germà i un dels seus fills, que podrien ser condemnats a 8 i 11 anys de presó, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que el 70% de la població dona suport al treball de la CICIG, cap dels dos candidats està a favor de la seva continuïtat, fet que alimenta entre la població el pressentiment d’una futura impunitat. “M’agradaria dir que hi ha esperança, però penso que cap dels dos candidats representa un canvi de l’estructura del poder socioeconòmic i polític de Guatemala”, assenyala a l’ARA el procurador dels Drets Humans, Jordán Rodas. Ho corrobora Lucía Reyna, una jove guatemalenca que votarà en blanc: “Aquestes eleccions són escollir entre el dengue i el chikungunya”.