Obert per vacances

Guanya el turisme nacional

Carnet de vacunació, bons per a famílies, visites del president i altres esforços dels països europeus per promocionar les vacances al propi país

Berlín / Milà / Londres / ParísGràcies a l’acceleració de la vacunació i a la clara evolució a la baixa dels contagis, els europeus aquest estiu no es quedaran tant a casa però la majoria no sortiran del seu país.

1.
Alemanya

Més càmpings i menys Mallorca per als Alemanys

Als alemanys, si cal generalitzar, no els agrada improvisar, ni arriscar-se ni anar contra les normes. Però fins fa pocs dies no han començat realment a planificar les vacances d’estiu, que en funció de la regió federal comencen, si es té en compte el calendari escolar esglaonat, entre el 21 de juny i finals de juliol. I sembla que segueixen les recomanacions del ministeri d’Afers Estrangers. Més i més països han deixat de ser zones de risc aquesta setmana, cosa que fa modificar els plans. Molts opten, més que abans del covid, per territoris veïns com Dinamarca i els Països Baixos.

Cargando
No hay anuncios

Ho ha notat l’associació de càmpings alemanya i l’ADAC, l’homòleg alemany del RACC. Les reserves aquest estiu són més altes que abans del covid, sobretot a la costa del mar del Nord i al Bàltic, però no tant com l’estiu passat. Es va detectar un boom de reserves en càmpings els caps de setmana llargs a la primavera, quan es va poder reservar per primer cop des de la tardor, també en hotels. Però ara els alemanys comencen a reservar destinacions que la majoria van evitar l’estiu passat: Croàcia, Grècia, Espanya, Xipre i Portugal. Fa un any la majoria van renunciar a les vacances. Aquest any la majoria en volen fer.

Les associacions i federacions de gastronomia i hoteleria fa mesos que pressionen el govern d’Angela Merkel perquè promogui el turisme interior. Va ser una bufetada obrir la temporada a les Illes Balears mentre destinacions turístiques als Alps de Baviera o a la costa alemanya continuaven tancades hermèticament. Fa uns dies el ministeri de Sanitat va anunciar que tenia el carnet de vacunació digital a punt, un pas que semblava utòpic en un país on la digitalització ha arribat a la força amb la pandèmia. Un 46,5% de la població està vacunada amb una dosi i un 23% amb les dues.

Cargando
No hay anuncios
2.
Itàlia

Els italians es queden a casa aquest estiu

Amb gairebé el 23% de la població immunitzada, els italians tornaran a viatjar aquest estiu per mirar de deixar enrere més d’un any de pandèmia. El sector turístic aspira a recuperar-se gràcies a la reobertura de la majoria d’activitats econòmiques i la caiguda dels contagis des que el país va començar la desescalada a finals d’abril. Tot i així, un de cada dos italians, segons una enquesta recent, diu que aquest any no se n’anirà de vacances. La incertesa per la crisi econòmica o la por d’encomanar-se pesa sobre la decisió de quedar-se a casa.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, gairebé deu milions i mig d’italians ja han reservat les vacances, segons un estudi de la Confederació General Italiana d’Empreses. Tot esperant la posada en marxa del passaport Covid, el 86% dels que tenen pensat fer les maletes aquestes pròximes setmanes han triat una destinació nacional, amb la Pulla, Sicília i la Toscana com les regions preferides, mentre que només el 14% viatjaran als altres països europeus. Una decisió que penalitza Espanya, destinació turística tradicional dels estiuejants italians, que aquest any baixa fins a la tercera posició en les seves preferències, per darrere de Grècia i França.

Per incentivar els viatges d’interior i ajudar el sector turístic, el govern concedirà un bo de fins a 500 euros per a les famílies amb tres o més membres amb ingressos inferiors a 40.000 euros, que podran gastar en hotels, càmpings, cases rurals i agències de viatges a Itàlia. També podran sol·licitar-lo persones individuals (150 euros) i parelles (300 euros). L’ajuda va ser aprovada l’any passat per intentar aturar l’hemorràgia del sector i, tot i la tèbia acollida, l’executiu ha decidit prorrogar-la fins al 31 de desembre del 2021.

Cargando
No hay anuncios
3.
Regne Unit

Pendents de la variant Delta i del semàfor

Dijous passat l’ex primera ministra britànica, Theresa May, va denunciar al Parlament que “el Regne Unit estava tancat per als negocis”. La raó: la política del govern Johnson, el seu successor, de reobrir la indústria aèria i permetre que els britànics es desplacin lliurement on vulguin. Per a May és injustificable que un dels països amb un nivell d’immunització més alt del món -gairebé el 78% de la població amb una primera dosi i el 55% amb la pauta completa- continuï imposant tota mena de restriccions als seus ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

De fet, uns quants ministres del govern Johnson han reiterat una idea ben clara fa pocs dies: “La millor opció aquest estiu és fer vacances a l’interior de les illes Britàniques”. Té un doble efecte: s’enforteix el sector turístic interior i s’evita el que va passar l’estiu del 2020, quan al setembre els casos de covid van començar a pujar exponencialment fins a conduir al segon confinament del novembre. I encara més en un context en què la variant Delta, un 60% més contagiosa que l’Alfa, ha agafat volada sobretot al nord d’Anglaterra.

Per dissuadir els britànics de fer vacances a l’estranger, de moment només onze països i territoris -cap de les grans destinacions habituals- són a la llista verda, que evita que quan se’n torni calgui fer una quarantena de deu dies i un mínim de dues PCR, tres si es vol reduir el temps de reclusió. Tenint en compte el que va passar la setmana passada, quan Portugal va passar a la llista groga i milers de turistes van haver de córrer -i pagar preus abusius per tornar abans del previst per esquivar la quarantena-, si les circumstàncies no canvien radicalment -i no ho sembla- la cosa més probable és que la immensa majoria del britànics es quedin a casa.

Cargando
No hay anuncios
4.
França

"Aquest 2021 les vacances són a França"

Els francesos no faran tant de turisme interior com al primer estiu pandèmic, però tot i el retorn progressiu a la normalitat majoritàriament optaran per tornar-se a quedar al país. Segons l’últim sondeig de la consultora Ipsos, França és l’estat europeu amb més turisme interior: un 69% dels francesos que se n’aniran de vacances no travessaran cap frontera. L’any passat van ser el 81% i abans del coronavirus el 56%.

Cargando
No hay anuncios

El govern francès està dedicant molts esforços a retenir els ciutadans, com ara les visites que el president Emmanuel Macron està fent a pobles turístics per promocionar-los. “Tenim aquests llocs absolutament magnífics, aquests camps, aquests pobles sublims per acollir els nostres compatriotes en les millors condicions. Aquest 2021 les vacances són a França”, va dir.

Però el covid-19 ha canviat les destinacions turístiques interiors i els tipus d’allotjaments. Les regions més rurals i menys poblades van veure créixer la clientela en plena pandèmia. En canvi, les zones de turisme massiu són les que van patir més la davallada i les reserves d’enguany semblen indicar que la tendència es mantindrà. Més enllà de la França continental, molts francesos optaran per visitar Còrsega o els territoris d’ultramar.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, ¿quin és el país preferit dels francesos (després del seu, evidentment)? Espanya, i sobretot les Balears i les Canàries, que segons eDreams són les destinacions que concentren fins ara el 65% de les seves reserves a l’estat espanyol. El mateix operador turístic apunta que els francesos estan reservant al mateix ritme que abans del covid a Grècia i a Tunísia, mentre que el Marroc continua la tendència a la baixa. També s’interessen per grans ciutats com Dubai, Istanbul i Lisboa.