Internacional10/06/2016

Pedro Pablo Kuczynski: el Gringo que governarà el Perú

El nou president del Perú va estudiar a les millors universitats del món i va treballar a Wall Street

Albert Guasch
i Albert Guasch

BarcelonaHa estat per només 41.000 vots que aquest divendres Pedro Pablo Kuczynski s'ha confirmat nou president del Perú. I mentrestant aquests últims dies el recompte s'eternitzava, aquest economista de 77 anys de ben segur que pensava que era la seva última oportunitat per convertir-se en president. Es podria haver jubilat. Com diu ell, "podria estar passejant en moto". Però l'exbanquer de Wall Street va decidir abocar-se a aconseguir la presidència del Perú.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Haver passat llargues temporades a l'estranger i tenir faccions caucàsiques –en un país on bona part de la gent és indígena– li han valgut el sobrenom d''el Gringo'. Va començar estudiant composició musical a Suïssa –toca la flauta i el piano– i tot seguit es va passar a l'economia, matèria que va estudiar a Oxford i a Princeton. Va començar la seva carrera a la seu del Banc Mundial, a Washington, en projectes relacionats amb el desenvolupament de la mineria a Llatinoamèrica. No es pot dir, però, que Kuczynski es desvinculés del seu país natal. Allà hi acumula una llarga trajectòria política entre els anys 60 i els anys 90: governador del Banc Central, primer ministre, ministre d'Economia i Finances i ministre d'Energia i Mines.

Cargando
No hay anuncios

"Jo no sóc polític, sóc un economista que vol fer alguna cosa pel seu país", va dir Kuczynski durant la campanya. Les receptes liberals que proposa el nou president van encaminades a consolidar el creixement del Perú –un dels països de Llatinoamèrica que creix més– amb rebaixes d'impostos i facilitats a les empreses, però també amb despesa estatal per invertir en grans projectes d'infraestructures. Els seus anys a Wall Street els va fa servir per presentar-se com algú capaç d'internacionalitzar l'economia del Perú.

Al llarg de la campanya, Pedro Pablo Kuczynski ha lluitat per alliberar-se d'una certa imatge de casta i de proximitat al sector empresarial. Sovint recordava com de petit, abans de començar l'educació privilegiada, acompanyava el seu pare mentre recorria l'Amazones per fer-hi labors socials. "D'ell en vaig aprendre moltes coses, entre elles la igualtat", va dir el president del seu pare, un metge d'origen polonès que fugia de la persecució nazi. Per part de mare –francosuïssa–, Kuczynski és cosí del cineasta Jean-Luc Godard.

Cargando
No hay anuncios

El Gringo i la Xinesa

L'estratègia de Kuczynski ha estat contraposar la seva experiència amb la de la seva jove rival, Keiko Fujimori, de 41 anys. Filla de l'expresident Alberto Fujimori, a presó per crims de lesa humanitat, la Xinesa –sobrenom amb què es coneix Keiko– no ha pogut fugir mai del tot de l'ombra del seu pare. La seva figura polaritzant ha creat dos grans blocs: ella contra l'antifujimorisme. Un dels lemes més repetits de la campanya ha estat "'Cualquiera menos Keiko'". Pedro Pablo Kuczynski s'ha imposat a l'altre meitat del país i haurà de governar amb un Congrés amb àmplia majoria del bloc fujimorista (73 de 130). No l'hi posaran fàcil.