Així s'ho farà Greta Thunberg per viatjar de Suècia a Nova York sense agafar cap avió

Travessarà l'Atlàntic en un vaixell d'energia solar de la família Grimaldi i anirà acompanyada de Pierre Casiraghi

Greta Thunberg travessarà l'Atlàntic en un vaixell d'energia solar de la família Grimaldi
Sònia Sánchez
29/07/2019
3 min

BarcelonaL'activista climàtica adolescent Greta Thunberg ha anunciat finalment aquest dilluns com s'ho farà per viatjar fins a Nova York per assistir a la cimera de l'ONU per l'emergència climàtica sense agafar un avió per evitar la gran empremta de carboni que genera cada vol. La jove sueca travessarà l'Atlàntic a bord del 'Malizia II', un vaixell de regates nodrit amb panells solars i turbines subaquàtiques per generar electricitat que va ser construït l'any 2015 per l'equip Malizia, fundat per la família Grimaldi, dinastia reial de Mònaco.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pierre Casiraghi, fill de Carolina de Mònaco i net de Rainier, acompanyarà Greta Thunberg en la seva travessia, juntament amb un capità professional, Boris Herrmann, i un director de cinema, Nathan Grossman, de B-Reel Films, que gravarà tot el viatge per fer-ne un documental. El pare de la Greta, Svante Thunberg, també l'acompanyarà en el trajecte.

Sortiran d'un port del Regne Unit, al qual es pot arribar des d'Estocolm en tren i autobús amb una emissió de nomes 38 kg de CO2, i trigaran unes dues setmanes a arribar a Nova York. La jove espera fer la travessia per mar sense emetre ni un sol gram de CO2, gràcies a l'energia del vent, les plaques solars i les turbines subaquàtiques. D'aquesta manera s'estalviarà les 2,9 tones de CO2 que emetria viatjant en avió. Ho ha anunciat la mateixa Thunberg aquest dilluns al seu compte de Twitter.

L'activista sueca, de 16 anys, ha decidit agafar-se un any sabàtic de l'escola per dedicar-se encara més intensament a la lluita climàtica i ha anunciat que els pròxims mesos els dedicarà a una ruta de mobilitzacions pel continent americà. De fet, al desembre vol assistir també a la cimera anual de l'ONU sobre canvi climàtic, la COP25, que té lloc del 2 al 13 de desembre a Santiago de Xile, de manera que podrà fer-ho sense haver de tornar a casa i estalviar-se així haver de fer la ruta cap a Amèrica dues vegades.

El 23 de setembre Thunberg assistirà a la cimera convocada pel secretari general de l'ONU, António Guterres, per l'emergència climàtica, on reunirà caps d'estat i de govern amb l'objectiu d'aconseguir que elevin els compromisos nacionals respectius de reducció d'emissions. L'activista adolescent ja ha anunciat que, a més de la cimera, participarà en dues grans manifestacions climàtiques a Nova York, els dies 20 i 27 de setembre, abans i després de la cimera.

"La Greta es prendrà un any sabàtic de l'escola i té la intenció d'atendre molts esdeveniments durant el seu temps a l'Amèrica del Nord, amb trobades amb gent que ha patit els impactes de l'emergència climàtica i ecològica, amb activistes climàtics i amb líders responsables. També vol visitar el Canadà i Mèxic" abans de viatjar a Xile "amb plans de visitar altres llocs a l'Amèrica del Sud que són importants per combatre la crisi climàtica", segons el comunicat de premsa enviat per la jove sueca.

Greta Thunberg, amb el seu pare Svante Thunberg i el capità que conduirà el vaixell 'Malizia II', Boris Herrmann.

"La Greta no vola a causa de l'enorme quantitat d'emissions generades per l'aviació", de manera que "escollirà els mitjans de transport menys intensius en carboni durant els seus viatges a través d'Amèrica", continua dient el comunicat, i explica que "després de mesos de recerca i de considerar diverses opcions" per travessar l'Atlàntic, finalment ha decidit fer-ho a bord del 'Malizia II'.

L'equip de regates Malizia, de la família reial Grimaldi, va construir aquest vaixell "de zero carboni" l'any 2015 i ha posat en marxa també el projecte Repte Oceànic Malizia per donar suport a l'educació climàtica i al monitoratge del CO2 als oceans, un projecte afiliat també amb la fundació Príncep Albert II de Mònaco, una organització caritativa que treballa també en les temàtiques mediambientals.

Interior del 'Malizia II', el vaixell que portarà Greta Thunberg a Amèrica.
stats