Greta Thunberg: "L'informe no conté sorpreses: això és una emergència"
Els governs asseguren que canviaran el model energètic mentre que les organitzacions ecologistes els acusen de no haver fet la feina
BarcelonaDesprés que els governs d'arreu del món incompleixin any rere any tots els seus compromisos climàtics, recollits en l'Acord de París del 2015, ara ja insuficient per pal·liar l'escalfament global, les reaccions d'una noia de 18 anys a l'últim informe climàtic de l'ONU capten més atenció que les de qualsevol dirigent dels estats membres. Es diu Greta Thunberg i lidera la lluita climàtica d'una generació de la qual s'espera més compromís ambiental. "El nou informe de l'IPCC no conté cap sorpresa real. Confirma el que ja sabíem per milers d'estudis i informes previs: que estem en una emergència", ha dit la jove activista en el seu Twitter. En una entrevista a Reuters, va confirmar que acudirà a la cimera climàtica de l'ONU que a finals d'any tindrà lloc a Glasgow, la COP26, per urgir personalment els governs, com sempre ha fet, que facin cas a la ciència.
Thunberg, que es va fer famosa liderant quan només tenia 15 anys vagues escolars els divendres per reclamar mesures contra el canvi climàtic al Parlament suec, també ha dit: "Depèn de nosaltres ser valents i prendre decisions basades en les evidències científiques que ens ofereixen aquests informes". "Encara podem evitar les pitjors conseqüències, però no si continuem com avui, i no si no tractem la crisi realment com una crisi", adverteix. La jove ha protagonitzat també aquest dilluns la portada del primer número de la nova edició de la revista Vogue a Escandinàvia, on ha aparegut amb roba de disseny reciclada i acaronant un cavall. A l'entrevista, culpa la indústria de la moda de gran part dels problemes climàtics i els acusa de greenwashing, neteja d'imatge en clau verda, quan fan campanyes de sostenibilitat.
Les reaccions dels governs a l'informe no han sigut més profunds i complets que els tuits de Thunberg i, de fet, s'hi assemblen bastant. Aquesta vegada, almenys, la principal veu del govern dels Estats Units no s'hi ha manifestat des del negacionisme, a diferència del que succeïa quan Donald Trump era president. L'enviat especial pel canvi climàtic dels Estats Units, John Kerry, ha assegurat que "els impactes de la crisi climàtica i de la calor extrema en els incendis i les pluges i inundacions seguiran intensificant-se si no triem una altra manera de vida per a nosaltres i per a les generacions que venen". "Hem d'actuar decididament, ara i tots plegats", ha refermat el vicepresident per al Pacte Verd de la Comissió Europea, Frans Timmermans. Tant els Estats Units com la UE s'han compromès a reduir a la meitat els emissions el 2030 i arribar al zero net el 2050, com demana la ciència. Cal veure encara com ho faran. També el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha recordat que cal "fer el canvi cap a les energies netes, protegir el medi ambient i proporcionar finançament per al canvi als països en primera línia".
Les ONG ecologistes, que alerten dels riscos per al planeta del model de vida capitalista des dels anys 60, s'han mostrat molt crítics amb el paper dels estats. Des de la Climate Action Network, que aplega més de 1.300 organitzacions de 130 països, l'economista Rachel Cleetus ha afirmat que "durant massa temps, els responsables polítics han situat els seus interessos a curt termini i la cobdícia de les empreses davant de les necessitats dels seus membres i del planeta". Responsable de la nord-americana Union of Concerned Scientists, Cleetus ha afirmat que la seva organització està "desconsolada de veure empitjoraments greus que es podrien haver evitat". Des de Greenpeace Nordic, Kaisa Kosonen ha alertat que faran servir l'informe "davant la justícia", com a prova de la relació entre les emissions de CO2 i les catàstrofes naturals, tot i que no ha especificat si denunciaran governants o indústries fòssils. Ha posat, això sí, la sentència contra Shell com a exemple.