Greta Thunberg alliçona el Capitoli
L’activista compareix al Congrés dels EUA i demana als congressistes que “escoltin la ciència”
WashingtonA qualsevol nen li han dit alguna vegada que ja ho entendrà quan sigui gran, que tot és molt més complicat del que sembla. Tanmateix, hi ha vegades en què es fa necessari escoltar una noia de 16 anys per recuperar el sentit comú. El seu discurs pot resultar obvi, però fa temps que els adults hem sofisticat la nostra capacitat per ignorar les obvietats més alarmants. Per això, quan l’activista sueca Greta Thunberg argumenta que no veu cap raó “per no escoltar la ciència” davant la pregunta d’un congressista nord-americà sobre per què és tan important fer-ho, el cervell bascula entre la sorpresa per la pregunta i la implacable senzillesa de la resposta. Després, esclar, el tema es complica quan en el que és obvi interfereixen la política i altres interessos, però l’adolescent sentencia que les conclusions científiques “no són opinions polítiques”.
Comença a ser norma al Capitoli nord-americà que la sensatesa sobre alguns dels temes més greus del país (i del món) la posin joves i adolescents. Va passar fa uns mesos amb el testimoni dels estudiants afectats pels tirotejos a les escoles i va tornar a passar aquest dimecres amb la intervenció de Thunberg i tres joves activistes contra el canvi climàtic davant de dos comitès de la Cambra de Representants del Congrés. La imatge és potent perquè la candidesa de la majoria de testimonis era el mirall en el qual alguns dels congressistes podien veure reflectit el cinisme del seu discurs.
El republicà Garret Graves va defensar que, “al contrari de la creença generalitzada, els EUA són el país que ha liderat la reducció de les emissions de gas d’efecte hivernacle”, un lideratge que inclou un increment del 3,8% en les emissions durant el 2018 i que va defensar el dia que el president Donald Trump va anunciar que impedirà a l’estat de Califòrnia establir els seus propis límits d’emissions contaminants per als cotxes, molt més severs que els que proposa la Casa Blanca.
Entre certa condescendència i paternalisme, Thunberg i els seus companys de taula van aconseguir exposar algunes de les seves preocupacions més grans abans de portar el seu malestar als carrers demà divendres, quan hi ha convocada una vaga mundial estudiantil prèvia a la cimera sobre el canvi climàtic de dilluns, promoguda pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. Trump ja ha anunciat que aquest dia serà l’amfitrió d’un esdeveniment dedicat a defensar la llibertat religiosa al món.
El dia abans d’anar al Congrés, Thunberg es va entrevistar amb l’expresident dels EUA Barack Obama, que va donar suport a la seva lluita i la va definir com “una de les defensores més grans del planeta”.
L’endemà, en un entorn no tan favorable, la timidesa i inexperiència de Thunberg no li van impedir disparar amb sentit de l’humor contra l’argument republicà que cal assenyalar altres països com la Xina abans d’apuntar als EUA. “Soc de Suècia, un país petit, i allà utilitzen el mateix raonament: per què hauríem de fer alguna cosa? Mireu els EUA”, va explicar abans de rematar, despertant rialles a la sala: “Només us ho dic perquè sapigueu que [és un argument que] també s’ha utilitzat contra vosaltres”. L’adolescent sueca va renunciar als 5 minuts de discurs de què disposen els convidats per remetre a l’informe de l’octubre del 2018 del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que adverteix que les conseqüències d’una pujada d’1,5 ºC de la temperatura del planeta seran pitjors del que s’esperava. “No vull que m’escolteu a mi -va justificar-. Vull que escolteu els científics. I vull que us uniu darrere de la ciència”.
Trump revoca els límits de contaminació de Califòrnia
No és casual que Barack Obama es reunís dimarts amb Greta Thunberg i que Donald Trump no li hagi dedicat ni un sol tuit. L’actual president dels Estats Units segueix reduint els estàndards de protecció mediambiental aprovats per l’anterior i va anunciar ahir que revocarà l’exempció legal que dona permís a Califòrnia per establir nivells de control d’emissions contaminants dels cotxes més exigents que els federals. Segons Trump, la decisió permetrà “produir cotxes molt menys cars per al consumidor”, alhora que “extremadament respectuosos amb el mediambient”. El govern de Califòrnia ja ha anunciat una batalla legal contra la decisió de Trump que podria arribar fins al Tribunal Suprem. Ford, BMW, Honda i Volkswagen havien acordat adoptar els estàndards d’emissions de Califòrnia.