Una bola gegant de 15 tones de greix col·lapsa les clavegueres de Londres

Un equip d'operaris ha necessitat tres setmanes per dissoldre una gegantina muntanya de greix de la grandària d'un autobús

Ara
07/08/2013
2 min

BarcelonaFa un mes els residents d'un bloc d'habitatges a Kingston upon Thames, una petita ciutat als afores de Londres, van començar a queixar-se a la companyia d'aigües perquè els seus lavabos no expulsaven bé l'aigua. Poc després, els operaris de l'empresa encarregada de la distribució i el sanejament de l'aigua a la capital anglesa i la seva rodalia va localitzar el problema: una gegantina muntanya de greix que estava a punt de col·lapsar completament les clavegueres de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Han sigut necessàries tres setmanes, un equip de treballadors i un sistema d'aigua a pressió per aconseguir dissoldre la massiva muntanya de greix, una bola de 15 tones de residus solidificats, de la grandària d'un autobús, l'origen de la qual és doble: els olis que es llencen a l'aigüera, però també l'ús creixent de les tovalloletes humides.

El problema no és nou, però cada any s'agreuja. Amb una enorme concentració de restaurants, els 32 municipis que donen forma al que coneixem com Londres generen cada any uns 40 milions de litres d'olis usats. D'aquests –en una ciutat de ciutats on les instal·lacions de reciclatge varien enormement i són, en ocasions, deficients–, la majoria acaben a les clavegueres i, per tant, al Tàmesi, primer, i al mar del Nord, després. Des de l'Ajuntament de la capital, s'intenta que els restaurants reciclin l'oli. McDonald's ja ho fa: cada any recicla uns 600.000 litres d'oli, que es fan servir per generar biodièsel.

L'altre problema són les tovalloletes, una moda creixent que crea problemes arreu, no només a Londres. Fa dos mesos el Consell Comarcal d'Osona va demanar als ciutadans que no llencessin aquestes tovalloletes al vàter, ja que s'havien embussat les depuradores de la comarca. A Londres, el greix es va dipositant lentament en revolts i punts de connexió de clavegueres. Les tovalloletes ajuden a solidificar el greix fins que s'acaben generant gegantines boles de residus, molt difícils de dissoldre. En declaracions al 'Guardian', l'equip que ha treballat durant tres setmanes per eliminar el 'fatberg' de Kingston defineix com a "repugnant" la tasca de dissoldre la bola de greix i residus fecals.

stats