Grècia multarà amb 100 euros al mes les persons de més de 60 anys que no es vacunin
Hauran de pagar la sanció fins que no demanin cita per immunitzar-se
BarcelonaDes de fa setmanes, els països europeus han afilat les restriccions per aconseguir que la part de la població que encara no s'ha vacunat ho faci. Però aquest dimarts Grècia ha optat per una de les mesures més dures vistes fins ara. Tal com ha anunciat el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, a partir del gener totes les persones que tinguin més de 60 anys hauran d'estar vacunades contra el covid-19 si no volen pagar, mensualment, una multa de 100 euros. L'import l'hauran de continuar abonant fins que s'immunitzin. "Com a mínim, hauran d'haver concertat una cita per obtenir la primera dosi de la vacuna. Tindran la màxima prioritat al sistema per ser vacunats. En cas contrari, cada mes s'imposarà una multa administrativa de 100 euros", ha detallat Mitsotakis durant el consell de ministres.
Els diners que es recaptin d'aquestes sancions aniran destinats a un fons especial per finançar els hospitals públics. La mesura pot ser especialment dolorosa per a molts jubilats en un país en què la pensió mitjana s'acosta als 700 euros bruts al mes.
Però el mandatari ha justificat la mesura subratllant la difícil situació que viu la sanitat pública del país davant del creixent nombre d'hospitalitzacions per covid-19. La majoria dels pacients, tal com asseguren des del ministeri de Sanitat grec, són persones grans i sense vacunar.
El repunt de la pandèmia al Vell Continent ha posat tot el sistema sanitari grec contra les cordes: moltes de les unitats covid ja estan completes o gairebé. Mitstotakis ha recordat que dels 580.000 grecs més grans de 60 anys que continuen sense voler posar-se la punxada, "lamentablement només 60.000 ho van fer al novembre". Mitsotakis ha posat com a referent la situació a Portugal, on la taxa de vacunació dels més grans de 60 anys arriba al 98%, de manera que "l'ocupació de les UCI i les pèrdues són mínimes". "Per contra, a Grècia, i malgrat el gran esforç que hem fet tots, la taxa de vacunació a aquestes edats segueix al voltant del 83%", ha lamentat. En total, el 61% de la població grega té la pauta completa.
Tests gratuïts per Nadal
A més, l'alarma global per la variant òmicron, detectada per primer cop a Sud-àfrica i que ja s'està escampant per Europa, incrementa la preocupació de les autoritats gregues. Malgrat que Atenes encara no ha notificat cap cas d'aquesta variant, el primer ministre hel·lè ja ha deixat clar que "la mutació també arribarà" i que ara es tracta de "guanyar temps". Amb la vista posada en les festes de Nadal, Mitsotakis també ha anunciat que es repartiran dues proves de diagnòstic, gratuïtes, per persona. La primera entre el 6 i el 12 de desembre "per identificar possibles portadors asimptomàtics". La segona, entre el 3 i el 7 de gener, per ajudar a monitoritzar la transmissió de la pandèmia durant les vacances.
Tot i que Grècia va ser un dels primers països a imposar l'obligatorietat de la vacuna en algunes professions –personal sanitari i dels centres de gent gran–, l'índex de vacunació de la població general amb la pauta completa s'ha estancat, com passa en altres estats europeus. En paral·lel, s'han disparat les últimes setmanes les intubacions –fins i tot fora de les unitats de cures intensives–, així com la xifra de contagis i de morts. En un país amb 10,7 milions d'habitants, dilluns es van registrar 6.667 casos, hi havia 657 persones connectades a respiradors i es van registrar 104 defuncions.
Àustria també imposarà la vacuna
El debat sobre la vacunació obligatòria s'ha estès a Europa. Àustria va ser el primer a anunciar que imposaria la immunització a tota la població, i aquest dimarts el govern ha anunciat que la setmana que ve presentarà el projecte de llei que ho faci possible, amb l'objectiu que entri en vigor al febrer. "La vacunació obligatòria ve segur", ha assegurat el ministre de Sanitat, Wolfgang Mückstein, que ha subratllat que "no hi ha alternativa" i ha demanat als ciutadans que es vacunin sense esperar que la mesura s'apliqui. Segons alguns mitjans locals, qui no es vacuni s'enfrontarà a multes de fins a 7.200 euros, tot i que l'executiu no ha confirmat la xifra. Àustria també va ser pioner en imposar un confinament exclusiu per als no vacunats, tot i que el va acabar ampliant a tota la població.
La qüestió sobre la vacunació obligatòria també està sobre la taula a Alemanya, i el futur canceller, Olaf Scholz, és partidari d'imposar-la. Segons han informat els diaris Der Spiegel i Bild, el líder socialdemòcrata ha defensat aquesta mesura en la reunió de crisi mantinguda amb la cancellera sortint, Angela Merkel, i els líders regionals. De moment, el govern alemany va anunciar fa dues setmanes que la vacuna s'imposarà als professionals de sectors "sensibles", com ara el personal mèdic i el que està en contacte amb persones vulnerables.
França i Itàlia van ser els primers països a parlar-ne obertament. París ha decretat que els funcionaris han d'estar vacunats si no volen que se'ls retiri el sou, i Roma fa mesos que va obligar els professors i els sanitaris a immunitzar-se.