Internacional19/07/2015

Els bancs grecs obriran demà amb 'corralito' però amb accés als dipòsits a terminis

El govern de Tsipras suavitza algunes restriccions però manté el límit a 60 euros diaris

Efe
i Efe

AtenesUna setmana després de l'acord assolit entre Grècia i l'eurozon, els bancs obriran demà, tot i que encara amb moltes restriccions. Després de més de 20 dies de 'corralito', les entitats bancàries reobriran per permetre algunes operacions en finestreta com el pagament de quotes i crèdits de tot tipus, per exemple deutes a l'estat, a empreses públiques, als fons de pensions estatals o assegurances privades.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els caixers automàtics continuaran tenint el límit de retirada de 60 euros diaris, però amb la novetat que es permetrà la retirada acumulativa de 420 euros per setmana. Els grecs tindran accés als seus dipòsits a terminis i a les caixes fortes, podran cobrar xecs, inclosos els que van vèncer durant el període de clausura de les entitats.

Cargando
No hay anuncios

Les operacions a l'estranger continuaran sent molt limitades, però es permetrà als pares que tinguin fills estudiant fora enviar fins a 5.000 euros per trimestre i a aquells que hagin d'abonar despeses mèdiques disposar de fins a 2.000 euros.

Demà també serà un dia en què Grècia saldarà previsiblement part dels seus deutes amb els creditors. Està previst que rebi de l'eurozona el crèdit pont de 7.000 milions d'euros destinat a cobrir les seves necessitats més immediates, com són la devolució de 3.500 milions i d'uns 700 milions més d'interessos al Banc Central Europeu (BCE).

Cargando
No hay anuncios

El diari 'Ekathimerini' apunta avui que la prioritat del sistema bancari ara és restaurar la liquiditat, ja que si bé els bancs no corren risc de fuites de dipòsits per la imposició del control de capitals, el repte ara és aconseguir nous diners. Segons xifres del rotatiu, des de novembre de 2014, els dipòsits s'han reduït en aproximadament 50.000 milions d'euros, gran part dels quals es troben al país.

L'aprovació al Parlament del primer paquet de mesures ha estat valorada positivament per l'eurozona, però ha suposat una remodelació de govern per al primer ministre, Alexis Tsipras, després de les dissidències mostrades per una part de Syriza.

Cargando
No hay anuncios

El cost polític de signar el principi d'acord ha significat la ruptura amb el corrent radical del partit i la destitució d'un dels seus representants, el ministre d'Energia, Panaiotis Lafazanis, així com la dels ministres adjunts que, com ell, van votar en contra de les reformes. Demà començarà a caminar el nou executiu: els canvis es resumeixen en la substitució dels membres contraris al pacte, ja que Tsipras ha deixat clar que la seva prioritat immediata és la negociació del tercer rescat i per això ha volgut envoltar-se de fidels que no obstaculitzin el procés.

Algunes veus a Grècia parlen que, un cop pactat el nou programa, Tsipras podria convocar eleccions i fins i tot el ministre de l'Interior, Nikos Vutsis, ha apuntat a setembre o octubre com a possibles dates. Atenes vol demostrar que va de debò, per la qual cosa també demà entraran en vigor els canvis en el règim de l'IVA: els medicaments, els llibres i el teatre se situen en una tarifa superreduïda del 6%; els aliments, els hotels, l'energia i l'aigua en el 13%; i al 23% la resta, inclosa la restauració, a la qual actualment s'aplica un 13%.

Cargando
No hay anuncios

Tan sols s'ajorna l'aplicació de les noves tarifes a les illes –que gaudeixen ara de reduccions de fins a un 30% en els tipus–, fins al tancament de la temporada a principis d'octubre.