Grècia demana formalment el tercer rescat i promet reformes "a partir de la setmana vinent"

El govern de Tsipras presentarà aquest dijous, com a molt tard, una àmplia llista de mesures que afectaran l'IVA i les pensions

Efe
08/07/2015
2 min

Brussel·lesGrècia ha demanat formalment un tercer rescat. Tal com es preveia, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) ha rebut aquest dimecres al matí la petició de Grècia per a un tercer programa d'ajuda, segons ha confirmat a Efe el seu portaveu. "El MEDE ha rebut la petició grega", ha assenyalat el portaveu del fons de rescat permanent. Segons es desprèn de la carta de sol·licitud, a més, Grècia promet implementar reformes "a partir de la setmana vinent".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la carta enviada pel ministre de Finances grec, Euclides Tsakalotos, el govern hel·lè presentarà aquest dijous, com a molt tard, una àmplia llista de reformes per ser implementades en les àrees de "sostenibilitat fiscal, estabilitat financera i creixement econòmic a llarg termini". Lafectaran la fiscalitat i les pensions

compromís de Grècia per continuar sent un estat membre de la zona euro

Pel que fa al rescat, de moment no es coneix la quantitat d'ajuda que sol·licita el govern d'Atenes ni l'extensió que tindrà el programa. La petició de Grècia serà analitzada avui a nivell tècnic en una teleconferència de l'anomenat Grup de Treball de l'Euro, segons ha indicat Michel Reijns, el portaveu del president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en el seu compte oficial de Twitter. Reijns també ha precisat que, finalment, aquest dimecres no se celebrarà una teleconferència dels ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro com estava previst.

Atenes ha dirigit la seva petició formal al president del consell de governadors del MEDE, l'holandès Jeroen Dijsselbloem. Aquesta sol·licitud haurà de ser examinada ara per la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) per determinar si comporta un risc per a la zona de l'euro, la sostenibilitat del deute i les necessitats concretes de capital, segons han explicat fonts europees.

Un cop realitzada aquesta primera avaluació, i si es decideix obrir de forma definitiva el procés per a un tercer rescat, la proposta tornarà al MEDE, que elaborarà un memoràndum d'entesa amb les condicions que implicarà l'ajut, és a dir, les mesures que haurà d'adoptar Grècia a canvi del suport. L'Eurogrup o els líders comunitaris també hauran de donar el seu vistiplau –i els parlaments nacionals hauran d'aprovar el programa– abans que el primer desemborsament pugui fer-se efectiu.

Aquest dissabte se celebra a Brussel·les una nova reunió extraordinària de l'Eurogrup i diumenge es reuniran els líders de l'euro i de la UE en dues cimeres consecutives.

stats