Grècia deté la cúpula Dels neonazis d'Alba Daurada
Operació sense precedents per càrrecs d'organització criminal
Barcelona.La imatge de Nikolaos Michaloliakos, fundador del partit neonazi Alba Daurada, sortint emmanillat d'una comissaria d'Atenes envoltat d'agents antiterroristes encaputxats obria ahir tots els telenotícies de Grècia. Dues setmanes després que un simpatitzant de la formació confessés l'assassinat de Pavlos Fyssas, un cantant antifeixista, en un crim que va commocionar el país, es materialitzava el càstig anunciat pel govern grec. En una operació sense precedents des de la fi de la Dictadura dels Coronels, la policia va detenir també tres diputats i una dotzena de membres destacats de la formació d'ultradreta, que va obtenir 18 escons en les eleccions del juny del 2012. Els detinguts començaven a passar ahir a disposició judicial, acusats de formar una organització criminal.
Centenars de seguidors d'Alba Daurada -que té com a logotip una esvàstica deformada, nega l'Holocaust i reivindica el règim feixista de Ioannis Metaxàs- uniformats amb samarretes negres, es van concentrar davant la comissaria central d'Atenes. En tancar l'edició la policia buscava deu membres més de l'organització. Un diputat pròfug va dir en una entrevista radiofònica que les detencions eren "il·legals" i va acusar el govern de "destruir el país en col·laboració amb la troica ".
Entre els detinguts hi havia Illias Kasidiaris, número dos del partit i portaveu parlamentari, que l'any passat es va fer famós per agredir en directe en un debat televisiu una diputada comunista. En l'escorcoll de la casa de Michaloliakos, s'hi van trobar dues pistoles i un fusell.
Tercer partit
En un país ofegat pels plans d'austeritat pactats amb la troica i on el nivell de vida ha retrocedit trenta anys, els neonazis d'Alba Daurada s'han convertit en el tercer partit (15% en intenció de vot), després dels conservadors de Nova Democràcia, que dominen el govern, i l'esquerra alternativa de Syriza. Molts analistes apunten, però, que el seu suport electoral ha caigut després de l'assassinat del cantant.
Abans, militants d'Alba Daurada, amb un discurs obertament xenòfob, havien estat vinculats a desenes d'atacs contra immigrants, que en quatre casos van acabar amb la mort de la víctima, amb total impunitat, segons denuncien les ONG de drets humans. L'assassinat a un grec, però, ha suposat un punt d'inflexió.
L'assassinat de Fyssas ha desencadenat una allau de notícies sobre l'organització neonazi, com ara que els seus escamots havien rebut entrenament de membres de les forces especials. Aquesta setmana set alts comandaments van ser suspesos per garantir una investigació a fons del grau d'infiltració dels neonazis en els aparells de seguretat. Dos responsables policials més van dimitir per raons personals i un agent va ser detingut divendres per treballar com a guardaespatlles per a Alba Daurada. La crisi política a Grècia és cada dia més profunda: dimarts una associació de reservistes de les forces especials havia demanat la dimissió del govern i reclamava un cop d'estat.
La immunitat parlamentària a Grècia s'aixeca automàticament quan es tracta de delictes greus, però alguns constitucionalistes grecs alertaven ahir que hauria estat més adequat demanar primer al Parlament l'autorització per practicar les detencions. Tot i que el govern conservador d'Andonis Samaràs sembla haver guanyat popularitat amb l'acció contra els feixistes, molts temen que l'operació obri una espiral de violència. El líder dels neonazis havia dit la setmana passada que "si el país entra en un cicle d'inestabilitat, serà per culpa dels que criminalitzen Alba Daurada".
El govern va aclarir ahir que els diputats mantindran l'escó fins que es dicti sentència. L'executiu de Samaràs descarta convocar eleccions generals si dimiteixen i afirma que només es repetirien els comicis als districtes on van ser elegits. Però una convocatòria electoral, fins i tot parcial, pot trencar la fràgil estabilitat del govern grec, quan ja es parla d'un tercer rescat del país.