El govern veneçolà suspèn les negociacions amb l'oposició
El motiu és l'extradició als Estats Units de l'empresari colombià Álex Saab, pròxim a Maduro
BarcelonaEl govern de Veneçuela, dirigit per Nicolás Maduro, ha anunciat que interromp les negociacions amb l'oposició en protesta per l'extradició als Estats Units des de Cap Verd de l'empresari colombià Álex Saab, pròxim al president veneçolà i acusat de blanqueig de diners. El procés de diàleg va començar el 13 d'agost a Mèxic amb la intenció de desencallar la crisi política al país, i la quarta sessió s'havia de produir justament aquest diumenge a la capital mexicana.
El president del Parlament veneçolà, Jorge Rodríguez, que encapçala l'equip negociador del govern de Maduro, ha anunciat aquest diumenge a la matinada que la delegació oficialista no assistiria a la trobada per deixar clara la indignació per la "brutal agressió" contra Saab. Ha qualificat l'extradició d'"acció il·legal" que "violenta" el dret internacional.
L'empresari colombià havia estat designat recentment membre de l'equip negociador de l'executiu veneçolà, que, a més, defensa que és un diplomàtic en representació del país i que, per tant, tenia dret a la inviolabilitat personal. Per això Caracas argumenta que "aquest crim [l'extradició] atempta també contra el bon desenvolupament de les negociacions".
Un any de periple judicial
L'extradició posa fi a un periple judicial que ha durat més d'un any. Saab va ser detingut el 12 de juny del 2020 a Cap Verd –quan el seu avió va fer escala per proveir-se de combustible– arran de la sol·licitud dels Estats Units per un cas de blanqueig de diners. Segons ha informat Efe, el Tribunal Constitucional del país africà va considerar constitucional l'extradició el 7 de setembre i aquest dissabte va fer arribar a la Fiscalia l'ordre judicial definitiva perquè es fes efectiva. Està previst que l'empresari comparegui per primer cop davant un jutge aquest dilluns a Miami.
Saab, nascut a Barranquilla (Colòmbia), va ser acusat el 2017 per l'exfiscal veneçolana Luisa Ortega Díaz de ser un dels testaferros de Nicolás Maduro. Ell i el seu soci comercial Álvaro Pulido estan acusats als Estats Units de dirigir una xarxa que explotava l'ajuda alimentària destinada a Veneçuela. Concretament, se l'acusa de traslladar uns 350 milions de dòlars a comptes que controlaven als Estats Units i altres països, i s'enfronta a una condemna de fins a vint anys de presó.
El president colombià, Iván Duque, ha considerat l'extradició de l'empresari com "un triomf en la lluita contra el narcotràfic, el blanqueig d'actius i la corrupció que ha propiciat la dictadura de Nicolás Maduro". En una piulada a Twitter, ha afegit: "Colòmbia ha donat suport i continuarà donant suport als Estats Units en la investigació contra la xarxa de crim transnacional encapçalada per Saab".
Negociacions "suspeses"
Pel que fa a les negociacions amb l'oposició –impulsades per Noruega amb el suport dels Països Baixos i Rússia–, Rodríguez no ha deixat clar si es podrien reprendre en el futur, perquè ha parlat de "suspensió". Segons el document signat en l'obertura de les converses, la taula de diàleg té per objectiu arribar a acords per celebrar unes eleccions amb garanties i l'aixecament de les sancions internacionals.
El líder opositor veneçolà, Juan Guaidó, ha aplaudit l'extradició de Saab i ha criticat la decisió del govern de Maduro de retirar-se de les negociacions. "Amb la irresponsable no assistència a Mèxic, tornen a evadir-se de l'atenció urgent del país", ha dit a Twitter.