AMÈRICA LLATINA
Internacional30/05/2018

El govern de Nicaragua dispara als manifestants a matar

Amnistia Internacional denuncia la dura repressió de les protestes per part de la policia

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaÁlvaro Conrado s’ha convertit en el “nen màrtir” de Nicaragua. Però és només un dels 76 assassinats els últims dos mesos a mans de la policia i els grups parapolicials que reprimeixen les manifestacions socials al país. L’Álvaro tenia 15 anys i estava repartint aigua entre els manifestants a la zona universitària de Managua quan una bala li va travessar el coll. El vídeo del moment es va estendre a les xarxes socials. “No puc respirar, em fa mal!”, crida el noi amb samarreta vermella i gorra de beisbol, mentre diverses persones el socorren i l’intenten calmar: “Tranquil, tranquil!” Amnistia Internacional ha documentat el cas i denuncia que l’hospital públic Cruz Azul, al qual el van dur en un primer moment, es va negar a atendre’l. El van haver de traslladar a un hospital privat, on els metges que el van operar durant quatre hores diuen que, “si se l’hagués atès a temps, possiblement hauria salvat la vida”.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com l’Álvaro, molts altres estudiants i manifestants han pagat amb la vida el fet d’haver-se atrevit a protestar contra una reforma de la seguretat social a Nicaragua que elevava les cotitzacions dels treballadors i les contribucions dels pensionistes. Les mobilitzacions van arrencar el 18 d’abril i només tres dies després, amb una desena de morts al carrer, el president del país, Daniel Ortega, va accedir a retirar la reforma. Però la dura repressió havia encès la ciutadania i les protestes van seguir, amb estudiants parapetats a les universitats. També van continuar els assassinats de manifestants, segons constata Amnistia, que ahir va presentar en roda de premsa a Managua els resultats de la seva investigació.

Cargando
No hay anuncios

Les “turbes sandinistes”

L’informe de l’organització - Disparar a matar. Estratègies de la repressió de la protesta a Nicaragua - considera provat que el govern de Nicaragua i el president Ortega “han aplicat i mantingut una estratègia de repressió, en ocasions intencionadament letal”, contra les protestes. El resultat: 76 morts, molts d’ells per arma de foc, més de 860 ferits i més de 400 detinguts, entre els quals estudiants, periodistes i defensors dels drets humans. Les morts s’atribueixen tant als agents de policia -que han disparat amb armes de foc i amb bales de goma al cap- com als “grups parapolicials”, coneguts al país com les “turbes sandinistes”, i que, segons Amnistia, “haurien sigut utilitzats pel govern per generar el caos i dur a terme amenaces i agressions”, incloent-hi “l’assassinat de persones”. Són “grups de simpatitzants del partit del govern”, en alguns casos de les joventuts sandinistes, que -vestits de civils i de vegades “motoritzats”- ataquen els manifestants, sovint amb armes de foc, davant la passivitat i fins i tot la protecció de les forces de seguretat, que els permeten fugir i obstaculitzen qualsevol investigació posterior.

Cargando
No hay anuncios

Annistia alerta que moltes de les morts es poden considerar “execucions extrajudicials”, un “crim de dret internacional”, i diu que “hi ha raons per creure que aquestes morts haurien ocorregut amb el coneixement de les màximes autoritats de l’estat nicaragüenc, entre les quals el president de la República”.

L’informe constata també l’ocultació de proves i l’obstaculització de les investigacions per part de policies i funcionaris del govern, així com la negativa sistemàtica dels hospitals públics a atendre els manifestants ferits. “El tracte despietat de les autoritats a les víctimes i les seves famílies deixa clar el menyspreu cap als que gosen plantar cara”, denunciava ahir Erika Guevara-Rosas, directora d’Amnistia Internacional per a les Amèriques. La protesta segueix en diverses ciutats de Nicaragua, i la repressió també.