Govern de rotació entre civils i militars per intentar salvar la revolució al Sudan

Acord, amb mediació africana, per a un consell transitori i investigar la repressió dels dos últims mesos

Somriures i símbols de la victòria pels carrers de la capital sudanesa
Marta Rodríguez
05/07/2019
3 min

BarcelonaSetmanes d'incertesa, violència i negociacions, amb mediació etíop i de la Unió Africana pel mig, han donat pas a l'esperança a un Sudan que porta mesos en lluita per construir el futur sense Omar al-Baixir, el dictador derrocat l'11 d'abril passat per un cop d'estat empès per la força d'una societat mobilitzada. La junta militar que governa el país des de llavors i l'oposició que lideren les Forces de Llibertat i el Canvi han acordat aquest divendres compartir el govern transitori durant els pròxims tres anys, el termini que s'havien marcat per organitzar les primeres eleccions democràtiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'entesa és un acord a mig camí entre les reclamacions dels milers de manifestants i organitzacions ciutadanes, que han reclamat que siguin els civils els que agafin les regnes de l'executiu, i les expectatives de l'exèrcit, que pretenia mantenir el control fins als comicis. La notícia ha estat molt ben rebuda a la capital, Khartum, on milers de persones han sortit als carrers no només per celebrar el que consideren una gran victòria sinó també per deixar clar que estaran pendents dels pròxims passos.

"Aquesta gent als carrers són la salvaguarda d'aquesta revolució", afirma des del Sudan Samaher Elmubarak, una dels portaveus de l'Associació de Professionals, que com ella mateixa –farmacèutica– han estat al capdavant de les manifestacions des de fa gairebé un any, quan les primeres mobilitzacions protestaven pel preu desorbitat del pa i la farina. A partir d'aquí, les protestes, molt ben organitzades i estructurades gràcies a una societat civil farta de les atrocitats del règim dictatorial, un dels més sanguinaris del món, van derivar en un clam a favor de les llibertats i la democràcia.

El pacte, anunciat pels mediadors de la Unió Africana, consisteix a nomenar el que s'ha anomenat el Consell Sobirà, el govern que liderarà la transició fins a les eleccions amb una rotació en el poder entre les dues bandes i que estarà format per cinc militars i sis civils. La presidència serà transitòria: els primers 21 mesos l'ocuparà un militar, i els últims 18, un civil. No obstant això, l'acord ja estableix que els terminis poden allargar-se en funció de com evolucioni la situació política. El consell estarà format per cinc militars i sis civils, i s'estableix un govern paral·lel, format per tecnòcrates independents. En els pròxims tres mesos s'escollirà un Parlament, en el temps que es preveu que ja estigui en marxa l'executiu transitori.

Per a la portaveu de l'Associació de Professionals, la composició del Consell suposa un triomf de les seves tesis que durant tot el procés havien defensat que fos un civil. Però un aspecte que ha sigut clau per donar llum verda a l'acord ha sigut el compromís de posar en marxa una "investigació independent minuciosa, transparent”, en paraules de la mediació africana, sobre la violència i la repressió de les últimes setmanes i que van fer perillar els èxits aconseguits en la revolta pacífica i ciutadana.

Alegria als carrers de Khartum al conèixer la notícia de l'acord entre militars i oposició

En un dels trencaments de les converses, la junta militar va ordenar posar fi a l'acampada que hi havia davant del ministeri de Defensa, al centre de la capital, i l'epicentre de la revolució sudanesa i que fins llavors havia sigut tolerada per les noves autoritats. Però a principis de juny la policia i l'exèrcit van carregar amb armes de foc i gasos lacrimògens i es va desencadenar una forta repressió contra activistes i manifestants. La xifra de víctimes mortals varia segons qui fa el recompte i oscil·la entre les 136 que diu l'oposició i la setantena del govern militar.

"El nostre problema amb la junta militar són les atrocitats i massacres que han succeït durant els dos últims mesos", explica l'activista sudanesa, que sosté que l'obertura de la investigació és una "fita" en el procés que té com a únic objectiu "fixar un sistema que garanteixi la democràcia i que no suposi el final de la nostra revolució".

En tot cas, Elmubarak subratlla que el procés obert després del derrocament del dictador ha demostrat que la societat sudanesa "ja no té por de sortir al carrer i expressar les seves opinions" i assenyala que l'èxit també serà evitar "separar la revolució de la política", i per tant valora que l'acord per al govern civil és un premi a la "determinació i resistència" de tot un poble que va ser capaç de fer caure Al-Baixir, que continua en una presó de la capital sudanesa.

stats