May podria anunciar demà la seva dimissió com a cap del partit conservador
Ho faria forçada per l'aparell 'tory' però continuaria com a primera ministra temporalment
LondresEn menys de tres hores, Downing Street ha canviat el to del relat, símptoma inequívoc de la descomposició final en què està el govern britànic que encara presideix Theresa May. Aquest dijous a les set del matí, coincidint amb l'obertura dels col·legis electorals dels comicis al Parlament Europeu que tenen lloc als 28 estats de la Unió Europea (UE) des d'avui fins diumenge, l'oficina de la primera ministra mantenia la versió anunciada per May dimarts en una conferència pública i dimecres davant del Parlament: que la llei del Brexit es publicaria aquest divendres.
Però, poc abans del migdia, en el moment de presentar els projectes legislatius que es durien a la cambra la setmana del 3 de juny –la vinent el Parlament fa un breu recés–, no hi ha hagut ni rastre de l'esmentat projecte de llei de sortida de la Unió Europea (WAB, en les sigles en anglès). La intenció inicial de May era que es votés el 7 de juny. Això ja no passarà.
Després de la dimissió dimecres al vespre de la ministra Andrea Leadsom, líder (portaveu) del govern a la Cambra dels Comuns, de l'enorme pressió des de l'aparell del partit perquè la 'premier' posi data concreta a la seva sortida de Downing Street, i dels consells que aquest dijous ha etzibat el diputat i excap conservador Ian Duncan Smith als encara ministres de May, perquè dimiteixin en massa si la llei s'arriba a presentar, el canvi de rumb del govern és definitiu. El número dos de la dimissionària Leadsom, Mark Spencer, s'ha limitat a dir al Parlament que s'informaria sobre el futur de la llei el dilluns 3 de juny. Només guanyava temps.
L'amenaça del Comitè 1922
La llei, però, no veurà mai la llum, o almenys no sota el lideratge de May. Demà, divendres, a primera hora, la 'premier' mantindrà una entrevista amb el cap dels diputats de segona fila del Partit Conservador, Graham Bready, que presideix l'influent Comitè 1922, on es reuneixen majoria dels membres del grup parlamentari 'tory'.
Ahir, dimecres, el nucli dur d'aquest grup va decidir en vot secret si canviar o no les regles del partit per sotmetre May a una nova qüestió de confiança, com la que ja va superar el desembre passat. Els integrants del 1922 van decidir mantenir el vot secret fins demà, divendres, a l'espera que acabés la jornada electoral i que May finalment comuniqués a Brady la data de sortida. Si May continua resistint-se com fins ara, i com semblava pretendre aquest matí de dijous, Brady obrirà el sobre que conté el resultat de la votació –es dona per segur que s'ha autoritzat el canvi de les regles– i es promourà una qüestió de confiança al més aviat possible. Si s'hi arriba, la humiliació de May serà absoluta.
Així, doncs, May ja no té cap sortida. I l'única honorable és que sigui ella mateixa qui fixi el dia de la mudança abans que no la facin fora a empentes i rodolons. El ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, s'ha entrevistat amb la 'premier' aquest matí de dijous. I pel que ha suggerit en les seves declaracions prèvies a la trobada, és molt més que probable que May dimiteixi demà com a cap del Partit Conservador però que continuï com a primera ministra per "rebre Donald Trump" el 3 de juny. Aquesta seqüència de fets permetria l'inici oficial de la successió. May deixarà el càrrec sense haver pogut complir amb la paraula donada: "Fer del Brexit un èxit".
Tot i així, la portaveu de May ha confirmat al migdia que el canvi de rumb de la 'premier' sobre la retirada de la llei del Brexit indica que "està escoltant els col·legues", però que no necessàriament planeja cap declaració de renúncia. Al contrari, ha indicat la portaveu: "Avui mantindrà més debats amb els ministres". Sorprenentment, Theresa May encara creu que pot resistir.