Itàlia
Internacional11/02/2021

La militància del M5E dona suport a Draghi i aplana el camí per formar govern a Itàlia

L'expresident del BCE es reunirà aquesta setmana amb el president de la República per confirmar que vol ser primer ministre

MilàFumata blanca a Itàlia a un govern liderat per Mario Draghi. El Moviment 5 Estrelles (M5E), el partit majoritari al Parlament transalpí, havia deixat en mans de les seves bases la decisió de donar suport a un executiu d’emergència encapçalat per l’expresident del Banc Central Europeu (BCE) per evitar la convocatòria d’eleccions anticipades després de la dimissió de Giuseppe Conte. Més de 74.500 militants, dels aproximadament 110.000 que s’havien inscrit, han votat aquest dijous, i un 59,3% ho han fet a favor, mentre que un 40,7% s’hi ham manifestat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el vot favorable del M5E, Draghi suma un últim i fonamental suport al seu futur govern, que ha rebut el vistiplau gairebé unànime de tots els partits. Està previst que l’exbanquer es reuneixi aquesta mateixa setmana amb el president de la República, Sergio Mattarella, per confirmar la seva voluntat de ser investit primer ministre i presentar la llista de ministres del seu gabinet, que probablement serà mixt i estarà format per tècnics i exponents dels partits polítics que li donen suport.

Cargando
No hay anuncios

Tensions al M5E

La cúpula del Moviment 5 Estrelles –amb el fundador, Beppe Grillo, al capdavant– havia avançat la seva decisió de sumar-se a l’àmplia majoria parlamentària que sostindrà Draghi, però l’última paraula corresponia a la militància, que va ser cridada a expressar el seu vot a través d’una  plataforma online amb la qual el partit pren la majoria de les seves decisions. El suport gairebé incondicional a l’exbanquer per part de Grillo i altres pesos pesants dies enrere havia creat malestar entre les bases i havia obert una crisi entre els diferents corrents de la formació, que va sorgir el 2009 com a resposta popular a l’anomenada casta i a l’austeritat imposada per Brussel·les.

Cargando
No hay anuncios

Grillo va abandonar la direcció del M5E fa uns anys i va cedir el lideratge a Luigi Di Maio, escollit cap polític de la formació a través d’aquestes mateixes urnes virtuals. Però l’any passat Di Maio, ministre d’Exteriors en funcions, va dimitir després de perdre estrepitosament en unes eleccions regionals i va deixar la formació en mans d’un regent, Vito Crimi. L’entrada de Draghi al tauler polític, després de la caiguda de l’anterior executiu, va provocar un terratrèmol dins del M5E i va obligar Grillo a tornar a la primera línia per aconseguir el suport de la militància a un govern d’emergència i intentar evitar així l’escissió.  

“Esperava trobar-me el banquer de Déu i en canvi m’he trobat amb un grillini”, va dir el còmic després de reunir-se amb l’excap del BCE durant les negociacions per formar govern. El seu suport, però, no serà gratis, ja que Grillo va proposar a Draghi la creació d’un ministeri de Transició Ecològica a canvi del vot favorable del seu partit. Una condició que l’execonomista va acceptar indirectament després de la reunió.  

Cargando
No hay anuncios

“La democràcia al M5E passa pel vot dels inscrits, que és vinculant”, ha dit Vito Crimi, celebrant així l’èxit del plebiscit i llançant una advertència gens velada als possibles dissidents. El resultat suposa que tots els parlamentaris grillini estaran obligats a votar a favor de Draghi quan aquest sotmeti el seu govern al vot de confiança del Parlament, en els pròxims dies. Els estatuts del partit inclouen l’expulsió en cas de no fer-ho, però no seria la primera vegada que un diputat o senador decideix abandonar el vaixell per discrepàncies.  

La divisió entre l’ala més moderada i els que reivindiquen un retorn als orígens és cada cop més difícil de dissimular. Moltes veus dins del M5E no entenen que el partit hagi passat de proposar un referèndum sobre la permanència d’Itàlia a l’euro a abraçar el que va ser el cap del Banc Central Europeu durant els pitjors anys de la crisi del deute. Per a altres militants, la idea de donar suport a un govern del qual també formarà part l’ex primer ministre Silvio Berlusconi és encara més difícil de digerir.  

Cargando
No hay anuncios
La metamorfosi de Salvini

Encara no és primer ministre, però Mario Draghi ja pot presumir de ser el desencadenant de l’última transformació de Matteo Salvini. El líder de la Lliga ha passat de defensar l’Italexit a donar suport sense condicions a un govern dirigit per un exbanquer reconegut com el salvador de l’euro. No és la primera vegada que el polític llombard pateix una metamorfosi en la seva carrera: quan va agafar les regnes del partit el 2013, Salvini va abandonar les proclames secessionistes per convertir-lo en una Lliga nacional. Ara aspira a presentar-se com una força moderada i conquerir l’electorat d’un Berlusconi en hores baixes, deixant Giorgia Meloni com l’única defensora del sobiranisme a Itàlia.