Un vídeo revela com dos policies de Hong Kong torturen un home en un hospital
Mentrestant, la cap de l'executiu honkonguès, Carrie Lam, diu que vol dialogar amb els manifestants
BarcelonaLes imatges han indignat, encara més, Hong Kong. En una sala aïllada d'un hospital -el centre mèdic del Districte Nord, a Hong Kong- dos agents de la policia honkonguesa colpegen i torturen un home, estirat en una llitera i suposadament detingut per les autoritats. Durant més de vuit minuts, li van donant cops de puny, bufetades, li pressionen els ulls i el nas o li colpegen els genitals. També l'estrangulen i li intenten abaixar-li els pantalons. Els policies entren i surten de la sala, i la violència no cessa.
El vídeo, enregistrat per una càmera de l'hospital i difós aquest dimarts, ha servit perquè els fills del detingut -un home de 62 anys arrestat per disturbis amb la policia- hagin pogut denunciar el cas. El motiu de la detenció de la víctima, però, no està relacionat amb les multitudinàries protestes que des de principis de juny es repeteixen en aquesta excolònia britànica.
Malgrat això, els manifestants, que aquest cap de setmana van tornar a inundar els carrers de Hong Kong, han aprofitat les imatges per reiterar les seves denúncies contra els abusos policials que es produeixen a la regió, especialment durant les manifestacions.
"Plataforma de diàleg"
Mentrestant, i de manera tímida i poc convincent, el govern de Hong Kong s'ha mostrat disposat a acostar-se als manifestants amb l'objectiu de desactivar les protestes que des de fa onze setmanes se succeeixen a la regió. Aquest dimarts, la cap de l'executiu hongkonguès, Carrie Lam, ha anunciat en una roda de premsa que llançaran, de manera "immediata", una "plataforma per al diàleg" amb "gent de tots els àmbits socials".
Tot i que no ha concretat gaires detalls sobre el seu pla, Lam, que no vol perdre el poder, ha assegurat que aquesta iniciativa –suposadament– donarà a les autoritats "una base molt millor per tractar algunes ansietats i diferències en la societat". "Volem arribar a la societat el més aviat possible", ha reiterat la dirigent local, a qui els manifestants porten setmanes exigint que dimiteixi.
La seva popularitat, segons les últimes enquestes, es troba en el punt més baix registrat mai entre qualsevol dels líders que Hong Kong ha tingut des del seu retorn a sobirania xinesa.
"A nivell polític, la proposta (de llei d'extradició) està morta. No hi ha plans de reviure-la, en particular tenint en compte les preocupacions públiques", ha reiterat aquest divendres, un cop més, Lam, encara que aquest anunci, fet per primera vegada el 9 de juliol, no ha satisfet els manifestants, que exigeixen que el projecte sigui retirat de manera efectiva i definitiva.
Fins al moment, la resposta dels manifestants encara no ha arribat. En altres ocasions, però, han reiterat que les seves demandes continuen sent clares i que no els valdrà qualsevol condició per acabar amb les protestes.
El fet detonant
I és que les protestes van començar arran de l'anunci d'un polèmic projecte de llei d'extradició que facilitaria el lliurament de sospitosos a altres jurisdiccions, com la Xina continental. Va ser el fet detonant, però no ha sigut l'únic.
Al febrer, el govern local va presentar una mesura que permetria que la gent acusada d’algun crim fos enviada a llocs amb els quals Hong Kong no té un tractat d’extradició, inclosa la Xina continental, on els tribunals estan sota el control del Partit Comunista.
Els crítics asseguraven que la llei permetria que Pequín detingués dissidents a Hong Kong per càrrecs falsos. Davant les continuades protestes que es van iniciar a principis de juny, Carrie Lam va suspendre el projecte el 15 d’aquell mes. Però ja era massa tard.
El clam inicial va derivar en demandes molt més profundes: els activistes exigeixen ara una societat més democràtica, amb un govern transparent i allunyat dels tentacles de la Xina. També demanen que es condemni la violència i la repressió policial sofertes durant les mobilitzacions.