Internacional08/08/2013

Londres envia vaixells de guerra a Gibraltar

Un portaavions i dues fragates salparen dilluns cap al Penyal. Sis vaixels més se'ls afegiran a final de mes

Ara
i Ara

BarcelonaLluny d'aturar-se després de la conversa telefònica d'aquest dimecres entre Mariano Rajoy i David Cameron, l'escalada de tensió entre Espanya i el Regne Unit està a punt de pujar un graó més. Un portaavions i dues fragates salparen dilluns cap al Penyal. Sis vaixells més se'ls afegiran a finals de mes. En total, doncs, la Royal Navy enviarà nou vaixells a la zona. Segons Londres, la visita és purament tècnica: en realitat els vaixells tenen com a destinació final unes maniobres militars a la Mediterrània. Aquestes maniobres es fan cada any, des del 2011, i estaven ja previstes. Madrid corrobora aquesta versió, assegura que coneixia els moviments de la Royal Navy i fins i tot afirma que fa mesos va donar permís a la flota per fer servir el port de La Rota, on han de fer escala. Madrid insisteix que no hi ha motius de preocupació.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, la coincidència temporal de l'arribada de la Royal Navy i el conflicte diplomàtic entre Espanya i el Regne Unit donen forma a un còctel incòmode. Els vaixells de guerra poden no estar relacionats amb l'actual crisi, però afegeixen una imatge de tensió enmig de la polèmica generada d'ençà que Madrid va decidir posar en marxa controls exhaustius a la frontera que separa Gibraltar i Espanya, una mesura que ha provocat cues que han exasperat els britànics. Dimecres Cameron es mostrava "molt preocupat" per la situació, i assegurava que, després de la seva conversa amb Rajoy, els controls es relaxarien. Des de la Moncloa es va negar, però, aquesta versió. De fet els controls, i les cues, han continuat aquest dijous.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts el primer ministre de Gibraltar, Fabian Picardo, va demanar oficialment la visita de vaixells de la Royal Navy amb la intenció d'aturar el que qualifica d'incursions espanyoles en aigües territorials britàniques. En declaracions al 'Telegraph', Picardo va afirmar que Gibraltar "té al darrere una llarga i intensa relació amb la Royal Navy i estem encantats de donar la benvinguda un cop més al portaavions 'Westminster' i als vaixells de suport. És una prova més de la importància estratègica de Gibraltar i les seves aigües territorials.