DRAMA HUMANITARI
Internacional08/02/2016

“La gent dorm sota els arbres”

Els refugiats d’Alep reben ajuda en un camp precari en territori sirià a tocar de la frontera amb Turquia que els barra el pas

Lluís Miquel Hurtado
i Lluís Miquel Hurtado

Pas fronterer D’ÖncüpinarAnkara no vol més sirians al seu territori i els vol atendre dins de Síria. Per això ahir la duana es va mantenir silenciosa i tancada. La porta només es va obrir per a sis o set ambulàncies que portaven els més perjudicats de l’èxode de vora 35.000 desplaçats que, durant la setmana passada, s’han acumulat a Bab al-Salam, al costat sirià del pas fronterer d’Öncüpinar. Fugen dels intensos bombardejos que les forces progovernamentals executen al nord de Síria per dividir i vèncer els alçats.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La meva sogra i la seva família, unes trenta persones, van haver d’escapar-se del poble de Kafr Maan, al nord d’Alep, per culpa dels bombardejos russos”, lamentava el Mustafà, un refugiat sirià, al costat turc de la tanca. “Ella està malalta del cor, i ara ha d’esperar a la intempèrie… Que Déu s’apiadi de nosaltres”, sospirava compungit. En declaracions a l’ARA, Burak Karacaoglu, un responsable de l’organització humanitària IHH, va qualificar la situació a Bab al-Salam de “molt seriosa”. “La gent dorm sota els arbres”.

Cargando
No hay anuncios

IHH ha començat a distribuir menjar i ajuda humanitària a Bab al-Salam. S’ha anunciat la construcció d’un nou camp de refugiats, adjunt al que ja hi ha allà des del 2013. “Ara mateix repartim racions de menjar per a 20.000 persones, però tenim capacitat per atendre’n 50.000”, va explicar dissabte el delegat del govern a Kilis, Süleyman Tapsiz. El govern preveu l’arribada a Bab al-Salam de 70.000 desplaçats, que podrien ser un milió si continua l’ofensiva oficialista.

Fa dos divendres soldats sirians, militars del partit libanès Hezbol·lah i milicians xiïtes de l’Afganistan i l’Iraq, enviats per l’Iran, van tallar la principal via de comunicacions entre Turquia i els districtes revoltats del sud i l’est d’Alep, la ciutat més important de Síria abans de la guerra. L’avanç, que va permetre trencar un setge opositor sobre els pobles pro govern de Nubl i Zahraa, es va produir gràcies als intensos bombardejos russos, amb pocs precedents -segons els testimonis- en els quatre anys que fa que dura la guerra a Síria.

Cargando
No hay anuncios

L’aviació russa, que ja ha acabat amb la vida de més de mil civils, ha sigut clau per canviar el curs de la guerra. Si cau Alep, Baixar al-Assad tindrà la victòria al seu favor. Els alçats, entre els quals hi ha tant jihadistes d’Al-Qaida com no islamistes -els uneix l’objectiu d’acabar amb el govern d’Al-Assad-, podrien quedar encerclats a Alep en un moment en què les negociacions de pau no avancen, entre crítiques dels opositors a Rússia i Al-Assad per no voler una solució política. I, conscients de tot plegat, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs ja parlen de la conveniència d’una ofensiva terrestre.

Les crides d’Europa

Cargando
No hay anuncios

La Unió Europea, que pagarà 3.000 milions d’euros als turcs perquè continguin els refugiats a Turquia, critica la decisió turca d’aturar els sirians en territori sirià. “Hi ha un deure moral i legal amb els que necessiten protecció internacional”, va dir, des d’Holanda, l’alta representant per a la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini. Turquia ja ha gastat més de 10.000 milions d’euros per atendre els 2,5 milions de refugiats registrats al país.

Un alt funcionari del govern turc, parlant a l’ARA sota condició d’anonimat, hi insisteix: “Tret que hi hagi un risc [que no especifica], atendrem els refugiats a Síria”. Durant els últims dies, Turquia ha deixat passar vora 5.600 refugiats que fugen dels avenços dels oficialistes a les províncies de Latakia i Idlib. “No és que no puguem acollir tots els que esperen per entrar. Estem tècnicament preparats per atendre’ls”, matisa el funcionari. És cert. Mentre a Bab al-Salam es dorm al ras, a menys d’un quilòmetre d’allà, en un campament de refugiats en territori turc, aquest diari va topar amb cases prefabricades, amb capacitat d’acollida per a 10.000 persones, totalment buides.