PRÒXIM ORIENT
Internacional03/06/2018

Gaza plora la Razan, la jove morta d’un tret quan salvava vides

La noia oferia primers auxilis als manifestants ferits a la frontera

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaRazan al-Najjar, una noia de Gaza de 21 anys, no s’havia perdut cap de les jornades de protesta a la frontera de Gaza des que el 30 de març els palestins de la franja van començar a manifestar-se per reivindicar la fi del bloqueig i el seu dret a tornar a les cases i terres d’on ells o els seus avantpassats van ser foragitats fa 70 anys. Amb la seva bata blanca corria d’un lloc a l’altre atenent els ferits per les bales o els gasos de l’exèrcit israelià. Com a paramèdica voluntària volia demostrar que també hi ha un lloc per a les dones a la primera línia. Divendres va ser l’últim cop que portava el seu equip de primers auxilis a un manifestant: segons els testimonis, la jove intentava ajudar un home gran ferit al cap per un pot de gas lacrimogen. Una bala disparada per un soldat israelià des de l’altre costat de la tanca que blinda la frontera li va travessar el coll. Altres testimonis diuen que la jove i els seus companys paramèdics avançaven amb les mans alçades cap a la tanca per evacuar els ferits.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els funerals per acomiadar-la, ahir, van ser multitudinaris. Segons el ministeri de Salut de Gaza, és la víctima número 119. L’exèrcit israelià ha anunciat que obrirà una investigació, tot i que insisteix que “ja s’havia advertit repetidament als civils que no s’acostessin a la tanca”. “Mentre continuïn els incidents violents i els atacs terroristes, continuarem actuant de manera professional i determinada per protegir els civils israelians i la infraestructura de seguretat israeliana”, va afegir. Cap soldat israelià ha mort en les vuit setmanes que han durat les protestes. La majoria de morts ho han sigut per foc real de soldats apostats com a franctiradors en trinxeres, que disparaven contra manifestants desarmats. Entre les víctimes hi ha periodistes i més personal mèdic.

Cargando
No hay anuncios

La noia vivia al districte de Khan Younis, al sud de la franja, i era la gran de sis germans. El seu pare tenia un taller de motocicletes que va ser destruït en l’ofensiva israeliana del 2014 i des d’aleshores no tenia feina. Al-Najjar no havia aconseguit la nota per entrar a la Universitat de Gaza i havia fet un curs de primers auxilis a l’Hospital Nàsser de Khan Younis. Era voluntària d’una ONG, la Societat Palestina d’Ajuda Mèdica. En una entrevista al New York Times fa dos mesos, la jove havia assegurat: “El nostre missatge al món és que ho podem aconseguir tot sense armes”.

Cargando
No hay anuncios

Veto nord-americà a l’ONU

Divendres els Estats Units van vetar una resolució de condemna contra Israel per “ús excessiu, desproporcionat i indiscriminat de la força”. Israel defensa l’ús de foc real amb l’argument que ha de protegir les seves fronteres per evitar una fuga massiva per la tanca i assegura que els grups islamistes fan servir els civils com a escuts humans. La Jihad Islàmica va llançar coets aquesta setmana des de la franja contra Israel, que va respondre amb 65 bombardejos.

Cargando
No hay anuncios

Però les protestes populars van tornar a arrencar divendres, amb milers de palestins manifestant-se en cinc punts de la frontera, on llançaven pedres i cremaven pneumàtics per crear cortines de fum amb què protegir-se dels franctiradors. Divendres la jove va ser l’única víctima mortal de les protestes, que, malgrat la repressió, no s’aturen.