Gaza podria ser inhabitable el 2020 segons un informe de l'ONU

El text recorda que si es manté el bloqueig i l'ajuda insuficient "la franja es tornarà un territori econòmicament inviable"

Un ciutadà de la franja de Gaza subjecta les restes d'un projectil que va impactar contra casa seva. AMIR COHEN/REUTERS
2 min

La franja de Gaza podria ser un lloc inhabitable el 2020 si hi continua el deteriorament econòmic, assegura un informe de la Conferència de l'ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD), difós aquest dimecres per mitjans palestins.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document responsabilitza els vuit anys de bloqueig israelià, amb suport egipci, i les tres operacions militars d'Israel dutes a terme des del 2008 del deteriorament de la franja, i la descriu com un territori subdesenvolupat per culpa de la devastació de les infraestructures ja debilitades.

El text recorda que, si es manté el bloqueig i l'ajuda insuficient, "Gaza es tornarà econòmicament inviable" i les condicions socioeconòmiques empitjoraran. "Els possibles resultats seran més conflictes, pobresa massiva, atur elevat, escassetat d'electricitat i aigua potable, assistència sanitària insuficient i unes infraestructures molt deteriorades. En definitiva, Gaza serà inhabitable".

L'informe de la UNCTAD recorda que tres anys abans de l'ultim conflicte, l'ONU va elaborar un estudi per fer la previsió de les condicions de vida del 2020, en què s'esperava que la població augmentés d'1,6 a 2,1 milions d'habitants. Perquè això fos possible, l'estudi va determinar que s'havien de fer "esforços titànics" en sectors com salut, educació, energia, aigua i sanejament. No obstant això, l'evolució ha sigut negativa i la destrucció del 2014 ha "capgirat el seu desenvolupament".

"Han destrossat la seva base productiva, no han deixat temps per a una reconstrucció o recuperació econòmica significativa i han empobrit la població palestina de Gaza de manera que el seu benestar econòmic ha empitjorat respecte al nivell de fa dues dècades", lamenta el text. La situació s'ha agreujat considerablement per culpa de l'última operació militar del 2014, que ha obligat 500.000 persones a desplaçar-se i ha deixat al seu pas 20.000 habitatges destruïts o greument malmesos, 148 escoles en runes i ha obligat a tancar 15 hospitals i 45 centres d'atenció sanitària.

El document adverteix que "el suport dels donants és necessari però no suficient per a la recuperació i el desenvolupament de Gaza". Assegura també que "per al poble palestí és molt més necessari assegurar el dret humà al desenvolupament que no l'ajuda internacional dels donants", i ha recordat que "sota el bloqueig i la destrucció periòdica de les infraestructures i els actius privats, és impossible l'autosuficiència dels ciutadans de la franja".

Al mes de maig només s'havien pagat un 27% dels 5.000 milions de dòlars promesos a la conferència del Caire per Palestina, 3.500 dels quals estan destinats a la reconstrucció de la franja després de l'alto el foc que l'agost del 2014 va posar fi a 51 dies d'enfrontaments entre Israel i les milícies palestines, que van causar més de 2.200 morts palestins i 73 d'israelians.

stats