Internacional23/08/2012

Garzón planeja portar el cas Assange a la Cort Internacional de Justícia

L'advocat de Wikileaks assegura que si aquest òrgan es pronunciés a favor de l'activista, el Regne Unit hauria de negociar amb l'Equador la sortida d'Assange de l'ambaixada equatoriana a Londres

Efe
i Efe

SydneyL'exjutge Baltasar Garzón i ara advocat de Julian Assange ha revelat avui que planeja recórrer a la Cort Internacional de Justícia, amb seu a l'Haia, per aconseguir traslladar des de Londres a l'Equador el fundador de Wikileaks.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Garzón ha assenyalat en una roda de premsa a la ciutat australiana de Brisbane que aquesta és una de les vies que l'equip legal que defensa l'activista australià preveu per garantir la seva seguretat. Els advocats d'Assange busquen solucions perquè Londres es nega a concedir un salconduit a l'activista australià i ha reiterat que complirà l'ordre judicial d'enviar-lo a Suècia perquè sigui jutjat.

Cargando
No hay anuncios

L'exjutge ha afegit que el Regne Unit està obligat per la llei internacional a facilitar a Assange la sortida segura del país, per poder-se acollir a l'oferta d'asil diplomàtic de l'Equador. Segons Garzón, si la Cort Internacional es pronunciés a favor de facilitar l'asil al seu client, el Regne Unit estaria obligat a negociar amb l'Equador la sortida de l'activista de l'ambaixada equatoriana a Londres.

Durant la roda de premsa, Garzón ha criticat també les autoritats australianes per no escoltar les peticions d'Assange en què demanava assistència diplomàtica, inclosa una carta enviada fa dues setmanes al ministeri d'Assumptes Exteriors. L'exjutge ha dit que "la resposta ha sigut del tot negativa a cada una de les peticions" i ha recordat que "encara que al senyor Assange se li hagi retirat el passaport i és un refugiat a l'ambaixada equatoriana, és un ciutadà d'Austràlia i, per tant, té tots els seus drets".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el ministre d'Assumptes Exteriors d'Austràlia, Bob Carr, va afirmar dimecres passat que el fundador de Wikileaks no corre perill de ser extradit als Estats Units si això implica un judici militar o enfrontar-se a una possible pena capital. Carr va afegir que Austràlia pot donar només ajuda consular, ja que el cas judicial està fora de la seva jurisdicció, tot i que va apuntar que hi ha poques possibilitats que les autoritats sueques l'entreguin a les americanes.

En relació amb les acusacions formals que pesen sobre Assange sobre suposats delictes sexuals comesos a Suècia, Garzón ha dit que les autoritats judicials del país nòrdic han mantingut en secret informació clau que quan l'equip legal que defensa l'activista pugui revelar causarà una "gran sorpresa".