El G-20, dividit pel conflicte a Síria
Rússia, la Xina, la UE i els països emergents s'alineen contra un atac sense el suport de l'ONU
Sant PetersburgEls líders del G-20 es mantenen dividits a favor i en contra d'una intervenció militar a Síria en l'última jornada de la cimera.
El primer ministre italià, Enrico Letta, ho va reconèixer dijous en un tuit després del sopar: "El G-20 ha finalitzat la sessió del vespre i les divisions per Síria es confirmen".
El portaveu del Kremlin, Dmitry Peskov, reclamava a l'agència RIA que "un nombre d'estats consideren que hi ha la necessitat de prendre ràpides mesures sense tenir en compte la legitimitat de les institucions internacionals".
El paper de l'ONU en la resolució del conflicte
El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha recordat que la intervenció militar ha d'estar reconeguda per les Nacions Unides i ha tornat a demanar aquest matí de divendres als líders del G-20 que busquin una "solució política" al conflicte.
"S'han d'explorar les vies per evitar una militarització més intensiva i impulsar, en canvi, les negociacions", ha dit el secretari general. La crisi humanitària s'agreuja, amb més de sis milions de persones que han hagut de fugir de casa seva i les ONG només compten amb el 44% dels fons necessaris.
Tot i això, la representant dels Estats Units a les Nacions Unides, Samantha Power, ha afirmat en una conferència a Nova York que el Consell de Seguretat ja no és un "camí viable".
"Rússia continuarà bloquejant el Consell i eludint responsabilitats", ha comentat. "El que hem après és que el Consell de Seguretat que necessita el món no és el que tenim".
L'economia global, l'agenda oficial
En relació amb l'economia, el principal tema de l'agenda oficial del G-20, els líders mundials han acordat que tot i que és massa d'hora per declarar el final de la crisi, l'economia global està millorant.
D'altra banda, Europa, que des de fa anys ha estat en el punt de mira d'aquestes reunions, es vantava aquest cop de no ser el focus d'atenció. "Hem rebut sinceres paraules d'apreciació pels esforços que estem fent", ha reconegut el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.