Internacional07/07/2017

Hamburg rep amb aldarulls els líders del G-20

Putin i Trump es reuneixen avui per primera vegada sota l'ombra de la ingerència russa a les presidencials

Isaac Lluch
i Isaac Lluch

HamburgNit d'aldarulls a Hamburg, la vigília de l'arrencada de la cimera del G-20. La policia alemanya ha carregat amb gasos lacrimògens contra els milers de manifestants que protesten per la celebració de la reunió dels líders dels 20 països més industrialitzats i emergents, que concentren el 80% del PIB mundial.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha confirmat la detenció de 44 manifestants i que un centenar d'agents han resultat ferits però no ha informat si hi ha hagut lesions entre els que han participat a les protestes. Durant la nit s'han produït destrosses al mobiliari urbà i s'han incendiat alguns vehicles aparcats al carrer.

Cargando
No hay anuncios

L'agenda d'avui compta amb el punt estrella de la primera reunió entre Vladímir Putin i Donald Trump, en mig de la controvèrsia sobre la ingerència russa a les eleccions nord-americanes per perjudicar la demòcrata Hillary Clinton. El president nord-americà ha afirmat que espera amb "interès" la trobada amb el cap del Kremlin perquè tenen "moltes coses a discutir".

Una de les icones del port d’Hamburg són les enormes grues amb forma de girafes d’acer que traginen bona part dels més de 138 milions de tones de mercaderies que cada any es transborden a la ciutat alemanya. Amb connexions amb més de 900 ports de més de 170 països, Hamburg presumeix de ser una porta al món, una encarnació de la globalització del comerç. I la cancellera alemanya, Angela Merkel, justament hamburguesa de naixement, l’ha triat per acollir entre avui i demà la cimera del G-20 per abordar, precisament, com es pot organitzar millor el comerç mundial i com fer front a altres qüestions capitals com la lluita contra el canvi climàtic o contra el terrorisme.

Cargando
No hay anuncios

A les diverses reunions es tractarà una llarga llista de temes complexos amb convidats no menys complicats. Merkel ja va reunir-se ahir al vespre amb el president dels Estats Units, Donald Trump, que avui es veurà per primer cop cara a cara amb el líder rus, Vladímir Putin. Els assumptes bilaterals són extensos: la crisi ucraïnesa, la guerra siriana, les sancions contra Rússia i la presumpta ingerència de Moscou en les eleccions nord-americanes.

Com a amfitriona de la cita, Merkel sap que ha de fer un sobreesforç per aplanar el camí i aconseguir acords i aliances. Mai no ha sigut fàcil arribar a punts en comú en un grup tan divers, on estan representats la UE i els 19 països industrialitzats i emergents més importants. Però aquest any els dissentiments encara són més previsibles. “Pràcticament qualsevol cosa és més fàcil que això”, va bromejar a la prèvia Merkel, que entén que aïllar els nord-americans comporta el risc que la situació empitjori, com es va veure a la cimera del G-7 de finals de maig a Taormina. Allà es va configurar un Trump contra la resta, sobretot en la qüestió de la prevenció del canvi climàtic, quan el nord-americà va anunciar la sortida de l’Acord de París del 2015. Aquest pacte preveu evitar, amb una reducció de la producció mundial de CO 2, que l’escalfament de la Terra superi en dos graus el nivell preindustrial. A Hamburg s’ha de refermar aquest acord, si bé és força improbable que els Estats Units s’hi sumin.

Cargando
No hay anuncios

Una altra qüestió difícil de tractar amb el posicionament de Trump és la relació del lliure comerç. “Estic convençuda que el proteccionisme no és la solució”, ha avançat Merkel, que vol marcar altres punts importants a l’agenda com la cooperació amb l’Àfrica. El govern alemany vol impulsar un pla, més enllà de l’ajuda al desenvolupament tradicional, que atregui més inversors privats i públics a aquest continent i hi millori les estructures i institucions. De retruc, es combatrien les causes en l’origen que provoquen les onades massives d’immigració cap a Europa.

Espanya, de convidada

Cargando
No hay anuncios

En aquesta edició del G-20 també hi estan convidats Espanya, Guinea, el Senegal, el Vietnam, Singapur, Holanda i Noruega. A última hora va declinar d’assistir-hi la delegació reial de l’Aràbia Saudita, si bé ja tenia tot un luxós hotel d’Hamburg reservat.

Sobre aquesta macrocimera, que aplegarà 6.500 participants, a més de 4.800 periodistes acreditats, fa setmanes que es debat per tots els racons d’Hamburg: als busos, als metros, al forn de pa, al restaurant. “Tant de bo passi aviat”, és la conclusió general de la ciutadania, que ha vist com la ciutat es fortifica amb grans mesures de seguretat. Molts botiguers van decidir tancar els negocis conscients de les previsions d’una caiguda del volum de vendes de 15 milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

Carrers tallats, 14 punts de control a la zona de seguretat del G-20, un centre de detenció amb capacitat per a 400 persones, 20.000 policies de tot Alemanya desplegats, onze helicòpters, desenes de furgons policials, 185 gossos, 70 cavalls... Hamburg s’ha blindat per intentar evitar un desastre com el de Gènova durant el G-8 del 2001, quan el vandalisme es va apoderar de la ciutat italiana i centenars de persones van resultar ferides.