Els furtius han matat ja més rinoceronts que en tot el 2013
Sud-àfrica tem que si continua la tendència l'espècie s'extingeixi en pocs anys
JohannesburgUn altre trist rècord. Els caçadors furtius han matat en aquests mesos del 2014 a Sud-àfrica 1.020 rinoceronts, 16 més que durant el 2013, segons dades oficials. Només en els últims dos mesos han mort 250 animals, la majoria al parc nacional Kruger, al nord-est del país, la reserva més gran que comparteix amb la veïna Moçambic.
"Desgraciadament, l'amenaça de la caça furtiva ha continuat creixent", ha declarat la ministra de Medi Ambient, Edna Molewa. Sud-àfrica concentra el 80% de la població mundial, amb uns 20.000 exemplars, després d'estrictes programes de conservació que han donat els seus fruits.
No obstant, la caça furtiva, dominada per màfies de tràfic de banyes d'aquest animal, suposen l'amenaça més gran i es tem que si continua aquesta tendència d'any rere any anar superant el nombre de víctimes, el 2020 s'arribarà a un punt de no retorn.
L'objectiu de les autoritats és acabar amb les màfies locals, que subornen als guardes dels parcs nacionals per matar els exemplars i fer-se amb la valorada banya que acabarà en mans de multimilionaris asiàtics, sobretot del Vietnam i la Xina. En aquests països, es creu que el material de la banya té poders afrodisíacs, rejovenidors i la peça dóna més estatus social al seu propietari.
La policia ha detingut a Sud-àfrica uns 350 caçadors, traficants i membres de les màfies però la ministra Molewa admet que és un "comerç il·lícit que no és fàcil acabar amb ell", malgrat que s'utilitza tecnologia punta i drones i en els últims anys s'ha involucrat l'exèrcit i s'ha dotat les polítiques conservacionistes de pressupostos milionaris.
Malgrat els esforços, però, l'any passat va superar per primer cop la barrera dels mil animals morts. El 2012 els furtius havien abatut 668 i el 2012, 448.