Tailàndia obliga la televisió a emetre en blanc i negre per la mort del rei
El govern decreta un any de dol i deixa sense data la proclamació de l'hereu
BangkokTailàndia s'ha vestit de dol aquest divendres, el primer dia en set dècades que el país passa sense el rei Bhumibol Adulyadej, mort ahir als 88 anys en un hospital de Bangkok després d'una llarga malaltia. Cants, plors i pregàries dels seus súbdits més devots han protagonitzat les primeres hores d'una jornada durant la qual començarà la llarga sèrie de rituals funeraris en honor al monarca mort, mentre, de moment, es manté aparcada la proclamació del príncep hereu, Vajiralongkorn, com a successor al tron.
L'anunci de la mort, ahir, va dur milers de tailandesos a concentrar-se davant de l'hospital, on molts han passat la nit, i a prendre posicions, vestits de negre i exhibint retrats del rei, en el recorregut de la processó que aquesta tarda durà el fèretre fins al temple del Buda Maragda del Palau Reial. També han incorporat el negre a la seva indumentària la majoria de tailandesos, que han seguit fent vida normal i han anat a la feina, tot i que el govern ha declarat la jornada festiva.
La mort del degà dels monarquesEl dol és present en tot l'espai públic i oficial del país. Altars amb imatges del rei i crespons negres s'han alçat en carrers, edificis d'oficines i del govern, on totes les banderes onegen a mig pal. Els diaris fan servir només el blanc i negre en les seves edicions digitals i de paper, mentre que totes les televisions, inclosos els canals reservats a cadenes internacionals, només emeten reportatges hagiogràfics del rei i el butlletí de noticies de la casa reial. El govern, que ha declarat un període de dol d'un any per a funcionaris i organismes oficials, també suspès durant 30 dies totes les activitats festives, d'oci i entreteniment.
Bhumibol va morir ahir a l'hospital, on ha passat bona part dels últims 7 anys en un estat de salut cada cop més precari. L'anunci del decés s'esperava en qualsevol moment des del cap de setmana, quan els metges van aparcar el vernís optimista habitual i van qualificar el seu estat d'"inestable". La mort ha deixat commocionat el país, on el dol és genuïnament sentit per la majoria de tailandesos, que reconeixen en Bhumibol un caràcter quasi diví o d'home sant, exemple màxim de virtut budista, i hi veuen un símbol d'una unitat nacional que el país, amb profundes divisions socials i esclats periòdics de violència política, no ha mostrat sempre.
El dol i els rituals funeraris han deixat en un segon pla la proclamació de Vajiralongkorn com a nou monarca, el 10è de la dinastia Xacri. En la primera intervenció després de l'anunci oficial de la mort, el primer ministre, Prayut Chan-ocha, va dir que Vajiralongkorn havia estat designat successor pel seu pare, una decisió que poc després havia de ratificar el Parlament, controlat per la junta militar que governa el país des del 2014. La sessió extraordinària, però, va acabar sense que hi hagués cap recomanació sobre la proclamació, decisió que poc després Prayut va atribuir a una petició expressa del príncep. Segons el cap de la junta, Vajiralongkorn hauria acceptat l'encàrrec de Bhumibol, però va demanar més temps per centrar-se abans en els actes del dol i esperar "el moment adequat". L'ascens al tron de qui ha de ser Rama X no és vist amb bons ulls per tothom al país. El seu caràcter irascible i una vida privada esquitxada d'escàndols han privat Vajiralongkorn de l'enorme popularitat de què ha gaudit el seu pare i l'ha enemistat amb gran part de les elits monàrquiques, que temen una purga del nou rei en els llocs de més poder i influència.