El reactor 2 de Fukushima podria haver patit una fusió parcial
L'aigua que cobria les barres de combustible ha desaparegut i pot haver-se alliberat una elevada quantitat de radioactivitat
TòquioUna nova explosió a la central nuclear de Fukushima, aquest matí, ha fet saltar les alarmes un altre cop al Japó. El reactor número 3 d'aquest complex –el més perillós, perquè és l'únic del complex que utilitza una barreja de combustible de plutoni– ha registrat una explosió d'hidrogen i ha causat ferides a tres treballadors, segons informa l'agència Kyodo. A més, l'empresa operadora de la central, TEPCO, ha informat de la possible fusió parcial del nucli d'un dels reactors de la planta, després d'un descens del nivell de l'aigua que cobria el combustible nuclear. En cas que s'hagués produït una petita fusió del nucli, podria haver-se alliberat una elevada quantitat de radioactivitat.
Tokyo Electric Power (TEPCO) ha indicat que les barres de combustible podrien haver començat a fondre's a causa de l'escalfament en aquest reactor, el número 2, per una fallada del sistema de refrigeració. L'empresa també ha confirmat que en un moment concret, les barres han quedat totalment exposades a l'aire, ja que l'aigua que les envoltava s'ha evaporat del tot alhora que la bomba que injectava el líquid refrigerant al reactor s'ha aturat per manca de combustible. Posteriorment els nivells d'aigua marina injectada s'han recuperat fins a cobrir 30 centímetres a la part inferior de les barres.
El portaveu de l'executiu japonès, Yukio Edano, ha confirmat després de l'explosió que no s'ha produït cap fuita radioactiva des del nucli de la central i que el risc que se'n produeixi alguna en les properes hores és "molt petit". El primer ministre, Naoto Kan, també s'ha declarat "preocupat" per la situació a Fukushima i ha animat els equips que hi treballen a no descansar fins a solucionar definitivament els problemes del complex. De moment, la comissió reguladora de l'energia nuclear als Estats Units ha detectat petites traces de radiació arrossegades pel vent, tot i que no hi ha perill per a la població dels EUA.
En la mateixa línia tranquil·litzadora s'han manifestat els experts. Des de Catalunya, Javier Dies, catedràtic d'enginyeria nuclear de la Universitat Politècnica, ha assegurat, en declaracions a RAC1, que "el temps va en favor de la seguretat, perquè cada vegada el reactor emet menys calor", tot i que ha reconegut que "si la central esclatés hi hauria una emissió massiva de radioactivitat, i això sí que fa mal, per això s'ha evacuat la zona". Dies també s'ha mostrat convençut que "no hi ha d'haver reacció en cadena, perquè el reactor està aturat" i ha advertit que si això passés aquí "podria ser molt pitjor".
Segona explosió en 48 hores
Aquesta explosió ha tingut lloc quan encara no havien passat ni 48 hores després de l'explosió, dissabte, del reactor número 1 de la central de Fukushima, que va destruir la teulada i les parets externes de l'edifici exterior del reactor 1. Els operaris van injectar aigua del mar, combinada amb àcid bòric, en el sistema de refrigeració d'aquest reactor per evitar un sobreescalfament. D'altra banda, el reactor número 2 havia tingut avui problemes amb el sistema de refrigeració.
Tot i que s'havia ordenat evacuar 20 quilòmetres al voltant de la central, encara hi havia unes 500 persones dins el perímetre en el moment de l'explosió i han estat traslladades a altres llocs. Diversos mitjans locals han destacat que avui el vent bufa en direcció est a la zona de la central nuclear i s'espera que s'emporti la radiació cap al Pacífic en lloc d'endur-se-la cap a l'interior del país.
Mentrestant es mantenen els problemes a dues centrals més. Les autoritats japoneses han declarat l'estat d'emergència en una altra planta nuclear, a Onagawa, a causa de l'elevat nivell de radioactivitat. També ha fallat el sistema de refrigeració a Tokai, la principal central nuclear del país. Un dels dos sistemes de refrigeració de la planta número 2 de Tokai s'ha aturat, tot i que l'altre funciona bé. Les autoritats asseguren que no es preveuen problemes per al reactor nuclear. La planta operadora és Japan Atomic Power, que veu possible evitar el sobreescalfament del reactor mitjançant aquest segon sistema de refrigeració.