Fujimori surt de la clínica indultat però amenaçat per una altra causa

La justícia ha de determinar si l'expresident torna a enfrontar-se a un judici per una matança

Fujimori, amb cadira de rodes, surt de la clínica on ha estat ingressat un cop indultat.
Marta Rodríguez
05/01/2018
2 min

BarcelonaOnze dies després d'ingressar d'urgències en una clínica de Lima, Alberto Fujimori va rebre aquest dijous l'alta mèdica. En aquest temps d'ingrés, a l'expresident del Perú li ha canviat la situació penal, i del centre es va traslladar a la residència familiar evitant el reingrés a presó. Somrient, saludant els periodistes que l'esperaven a la porta, va sortir en cadira de rodes i va pujar sense ajut de ningú a una furgoneta negra, aliè al terratrèmol polític que ha aixecat tant la decisió de l'actual president, Pedro Pablo Kuczynski, de concedir-li un indult per motius humanitaris com la seva llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nit de Nadal, Kuczynski va concedir a Fujimori l'indult humanitari després que una desena de diputats fujimoristes evitessin la destitució per corrupció. Fujimori salvava Kuczynski i aquest li tornava el favor. L'expresident ha complert menys de la meitat dels 25 anys a què va ser condemnat per crims contra la humanitat i d'estat. La justícia peruana el va considerar responsable d'ordenar les matances de civils en la seva batalla contra la guerrilla Sendero Luminoso i el segrest d'un periodista i un empresari durant els anys 90.

En principi, el perdó permetia al vell Fujimori, de 79 anys i malalt de càncer, tornar a caminar en llibertat, però fonts judicials qüestionaven que l'indult afectés la causa pendent que encara té de la seva dècada a la presidència peruana. El diari 'El Comercio' assenyalava que tres jutges de la sala penal de l'Audiència Nacional –l'òrgan amb jurisdicció per al terrorisme– han de determinar els pròxims dies si Fujimori pot tornar a ser jutjat per l'anomenat cas Pativilca o si, per contra, entenen que el perdó de Kuczynski neteja el seu historial i deixa de ser imputable. La causa fa referència a la tortura i assassinat de sis homes a la regió peruana del mateix nom, el gener del 1992. La fiscalia demana, provisionalment, per a l'expresident 25 anys de presó.

L'indult ha dividit els peruans, que ahir van tornar a protestar i a donar mostres d'alegria per la sortida al carrer de Fujimori. Un dels més crítics va ser l'exdirector general de drets humans del ministeri de Justícia, Roger Rodríguez, que, contradient els informes mèdics que van avalar el perdó, va afirmar que la hipertensió no havia estat mai un motiu per concedir un indult i va subratllar que la presó oferia prou confortablilitat perquè hi complís condemna un malalt.

"Lliure per un intercanvi immoral", deia a Twitter la parlamentària d'esquerres del Moviment Nou Perú, Indira Huilca. Al canal N, la també congressista Marisa Glave, de Nuevo Perú, va anunciar noves protestes per al dia 11 de gener per la "farsa" i el "teatre" que suposa l'alliberament de Fujimori, que va titllar de "burla a la memòria dels peruans i de les víctimes".

Per contra, els fills de Fujimori, Keiko, líder del partit fujimorista, i Kenji, van deixar enrere les seves diferències per la manera d'haver salvat Kuczynski de la destitució i van felicitar-se per la tornada del pare.

stats