ÀSIA OCCIDENTAL
Internacional29/05/2016

Fuetejats a l’Iran per haver fet una festa nois i noies junts

L’augment de la repressió social mostra la pugna entre l’ala radical del règim i el govern de Rouhani

Zahida Membrado
i Zahida Membrado

TeheranL’ala dura de l’Iran ha castigat 30 nois i noies, estudiants universitaris, amb 99 fuetejades a cadascun per haver celebrat una festa de graduació en la qual van beure begudes alcohòliques i van ballar plegats. Segons ha informat Esmail Sadeghi, fiscal general de Qazvin, una ciutat situada als afores de Teheran, les autoritats policials van tenir coneixement dijous passat de la celebració d’una festa en què uns 30 joves estaven “ballant i gaudint junts”. El fiscal ha declarat que les noies que van assistir a la festa anaven “mig despullades”, cosa que significa que no portaven la indumentària islàmica preceptiva ni el hijab.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d’irrompre a la festa, les autoritats van conduir la trentena de joves a dependències policials i un cop allà els van interrogar sobre els fets. A continuació, i amb una rapidesa gens habitual, els van aplicar el brutal càstig de 99 fuetejades a cadascun. No ha transcendit cap informació sobre l’estat de salut dels joves, que podrien estar molt greus. Les festes en què assisteixen nois i noies són il·legals a l’Iran perquè la xaria prohibeix el contacte entre homes i dones si no estan casats o són familiars. No obstant, és freqüent la celebració d’aquest tipus de trobades mixtes en espais privats, en què moltes vegades també es consumeix alcohol.

Cargando
No hay anuncios

Més repressió

Tot i que la policia fa batudes sovint, el càstig desmesurat imposat sobre els joves posa de relleu la intensificació de la repressió social que s’està produint a l’Iran com a conseqüència de la pugna pel poder entre l’ala més radical del règim i el govern de Hassan Rouhani. “Esperem que aquest càstig els serveixi de lliçó i no tornin a trencar les lleis islàmiques”, ha remarcat el fiscal.

Cargando
No hay anuncios

Les detencions practicades a Qazvin es produeixen enmig d’una caça de bruixes practicada contra artistes, periodistes, models i cantants, als quals el poder judicial ha perseguit i detingut en les últimes setmanes al·legant que havien comès crims contra la seguretat del país o l’ordenament islàmic. Fa poc vuit persones han sigut arrestades per haver fet vídeos musicals “obscens”, en els quals sortien dones i homes junts i elles no portaven el mocador.

En el cas dels joves flagel·lats, el que més ha sorprès és la rapidesa de l’execució del càstig, que demostra el seu caràcter exemplaritzant. Des que els reformistes van expulsar del Parlament alguns dels diputats més radicals, després de les eleccions del 26 de març, la línia política més conservadora de la República Islàmica ha extremat la repressió per desgastar el president, que té el suport de les forces moderades. Un escenari que podria anar a més a mesura que s’acosti la pròxima cita electoral, el juny del 2017, quan Rouhani hauria de revalidar la presidència quatre anys més.

Cargando
No hay anuncios

El poder judicial a l’Iran està en mans dels ultraconservadors, i les condemnes que imposa en aquest tipus de crims són especialment dures. Els esforços del president Rouhani per suavitzar aquestes sentències topen de cara amb l’elit clerical mes reaccionària, que té el suport del líder suprem. Fa poc l’aiatol·là Ahmad Jannati, un ultraconservador defensor del vel obligatori, ha sigut escollit president de l’Assemblea d’Experts, el cos clerical encarregat d’escollir el futur líder suprem. Una elecció que demostra la deriva del país.