Una protesta de ramaders francesos bloqueja les principals carreteres de Normandia i Bretanya

Exigeixen una pujada dels preus dels seus productes i han forçat el president de França, François Hollande, a presentar mesures d'urgència

Protesta de ramaders en una carretera de França / EFE
Efe
22/07/2015
2 min

ParísCentenars de ramaders francesos mantenen aquest dimecres el bloqueig de carreteres en diferents punts estratègics de la xarxa viària de Normandia i Bretanya (nord-oest de França) tot esperant el pla d'urgència que ha de presentar el govern del país per fer front a uns preus que consideren excessivament baixos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els accessos al Mont Saint Michel, el principal centre d'atracció turística de Normandia, estan tallats per tercer dia consecutiu per l'acció dels ramaders, que també han obligat a tancar els tres grans ponts a la desembocadura del Sena (els de Normandia, Tancarville i Brotonne), ha explicat el Centre Regional d'Informació Viària (CRIV). A Bretanya, les protestes estan disseminades en una desena de carreteres de Lanion, Brest o Quimper, entre d'altres.

El titular d'Agricultura, Stéphane Le Foll, ha de presentar aquest migdia el pla d'urgència promès dimarts pel president, François Hollande, per intentar calmar l'enuig del sector. Un empipament que va obligar a Le Foll a viatjar dilluns a la tarda a Caen, com li exigien els ramaders de Normandia, en lloc de rebre'ls en el seu ministeri a París, com ell havia anunciat.

Qui ha respectat els compromisos amb el sector?

Aquest dimarts també s'han de conèixer tots els detalls d'un informe que havia encarregat l'Executiu sobre els preus de la carn per veure si s'havien respectat els compromisos assumits per les diferents parts el passat 17 de juny per elevar la retribució dels productors. D'acord amb els primers elements filtrats pel president de la Federació Nacional Bovina (FNB), Pierre Fleury, les empreses de distribució sí que han complert aquest acord i han augmentat el preu que paguen per la carn, però no així molts escorxadors, que han aprofitat aquests diners per incrementar els seus marges i no ho han repercutit en el que s'abonen pels animals.

Xavier Beulin, president del primer sindicat agrícola francès, la FNSEA, ha advertit avui que, donat el grau d'enuig que hi ha al sector, espera que el pla d'urgència contingui "alguna cosa més que petites mesures". Beulin, que considera que les ajudes dels plans anteriors en suport de la ramaderia han acabat a la butxaca del consumidor, ha demanat en una entrevista a l'emissora de ràdio 'France Info' que es tractin les qüestions de fons, que fins ara han quedat aparcades.

I ha assenyalat que que, més enllà d'informar al consumidor sobre els veritables costos d'una carn de qualitat, i de promocionar "el patriotisme econòmic", cal modificar els contractes d'aprovisionament perquè hi hagi compromisos sobre la compra de la producció però també sobre els preus, i que aicí pugui haver-hi possibles alces dels pinsos.

El president de la Federació Nacional de Sindicats de Explotadors Agrícoles (FNSEA) també ha posat èmfasi que cal actuar per aturar el declivi competitiu del sector agroalimentari francès respecte a altres països europeus, que al seu judici es deu a unes càrregues superiors (per obligacions mediambientals o cotitzacions socials).

stats