La nova regió francesa d'Occitània oblida la Catalunya Nord
El Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus ha votat per canviar topònim de la regió per 'Occitània'
BarcelonaLa nova regió del sud-est de França, que resulta d'integrar les regions Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus en una de sola, no inclourà cap referència a la realitat catalana del sud de França. Divendres passat, 85 dels 158 membres del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus van aprovar el canvi de nom de la regió pel d''Occitània' i van afegir-hi el subtítol 'Pirineus Mediterrània'. La competència dels noms de les regions és del govern francès i la proposta de la regió haurà de ser aprovada ara pel Consell d'Estat francès el pròxim 1 d'Octubre.
El topònim d'Occitània es va imposar en una consulta popular per internet, celebrada entre el 9 de maig i el 10 de juny, on 204.000 persones van votar entre cinc propostes: Llenguadoc, Llenguadoc-Pirineus, Pirineus-Mediterrània, Occitània i Occitània-País Català. Aquesta última opció, que sí feia referència a la catalanitat de part del territori va quedar en quart lloc.
"Algunes persones poden sentir-se excloses pel terme Occitània", va reconèixer Carole Delga, la presidenta del Consell Regional en referència als catalans que arran del canvi de nom senten que la identitat catalana ha quedat eclipsada per la occitana. El dissabte 18 de juny una manifestació organitzada pel moviment Sí als Països Catalans va reunir 500 persones a Perpinyà, segons el diari local 'L'indépendant'. A parer del col·lectiu, el nom de la regió no té en compte "les singularitats del territori", que consideren diferents a la resta de la regió.
Després de la sessió plenària que va aprovar el canvi de nom, Sí als Països Catalans va iniciar una petició al web change.org per rebutjar el que al seu parer és la imposició d'un topònim que no els identifica i que recull unes 4.400 firmes.
En una piulada, Delga ha dit que vol "obrir un diàleg amb el moviment català" i que vol "un futur per la cultura catalana".
Delga proposa que la capital de la nova regió sigui Tolosa, on hi haurà la seu del govern local. En canvi, les assemblees del Consell Regional es celebraran a Montpeller. La fusió de les regions franceses s'emmarca en la reforma territorial empresa pel govern d'Hollande. Amb l'objectiu de simplificar i agilitzar l'administració, la reforma redueix les regions franceses de 22 a 14.